Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017

«Πού είσαι Θεόδωρε Στουδίτα, πού είσαι Παπουλάκε;*»

gortunos_ieremias.jpg
Νίκος Σακαλάκης, Μαθηματικός
(*π. Αυγουστίνος Καντιώτης, Χριστιανική Σπίθα 447 - 1986)
Στην πρόσφατη Επιστολή – Εγκύκλιο του Μητροπολίτου Γόρτυνος Ιερεμία, περί «Αποτειχίσεως», παρατηρούμε μια υπεραπλούστευση και υποβάθμιση του εκκλησιολογικού προβλήματος, που δημιούργησε η συνοδική κατοχύρωση του οικουμενισμού στην Κρήτη.
Οι θεολογικοί συλλογισμοί του Μητροπολίτη δεν αποτελούν γραμμές άμυνας (των Πατέρων) έναντι της αιρέσεως του οικουμενισμού.

Είναι μια προσπάθεια προσαρμογής του πληρώματος σε συμπεριφορές συμβατές με τις σημερινές εκκλησιαστικές – οικουμενιστικές αναγκαιότητες, αίτημα που πρόσφατα διατύπωσε με επιστολή του ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, δηλ.: «περιφρούρηση των αποφάσεων της συνόδου της Κρήτης».
Είναι το νέο δόγμα της εκκλησιαστικής ορθότητας, που προβλέπει «βίωση, εμπειρία ατομικής πνευματικής ζωής» χωρίς ορθόδοξο ομολογιακό στοχασμό, χωρίς σφαιρική πατερική – εκκλησιολογική κατάρτιση και θεολογία. Έχουμε δηλ. έναν πνευματικό – εκκλησιαστικό ακτιβισμό.
Ο διαχωρισμός πνευματικής – ηθικής πράξης και ομολογίας, συντελεί στον κατακερματισμό του πιστού και χρησιμεύει στην εμπέδωση του οικουμενισμού. Ο πνευματικός αγώνας και η υπακοή είναι καθαγιασμένα μέσα στην πνευματική ζωή, μόνο όταν εκφράζουν τη διαχρονική διδασκαλία – εκκλησιολογία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η πίστη στη νέα «συνοδική» πραγματικότητα της Κρήτης είναι δόγμα «πνευματικού μετασχηματισμού» του πληρώματος. Ποιός δογματίζει τροποποιητικά, Σεβασμιώτατε, οι απλοί πιστοί που αντιδρούν ή οι σύγχρονοι επίδοξοι «ποιμένες» των Πατέρων;
Σήμερα πολλοί επίσκοποι, Μοναστήρια, πνευματικοί, Χριστιανικές αδελφότητες και αρκετοί λαϊκοί και μοναχοί, υποχωρούν μπροστά στον οικουμενισμό και θυσιάζουν την αλήθεια της Ορθόδοξης Εκκλησιολογίας χάριν συμφερόντων, έστω και πνευματικών.
Σύμφωνα με τους οικουμενιστές επισκόπους – πνευματικούς, το έσχατο όριο αντίδρασης των πιστών πρέπει να είναι απλές αποδοκιμασίες (λεκτικές) της παναίρεσης του οικουμενισμού και όχι η εφαρμογή Ιερών Κανόνων διακυβέρνησης της Εκκλησίας σε καιρό αιρέσεως, όπως για παράδειγμα ο 15ος κανόνας της Α – Β Συνόδου.
Εάν έχετε προσέξει, Σεβασμιώτατε, εδώ και δεκαετίες οι οικουμενιστικές ιδέες – δόγματα δεν επιβάλλονται με ορθότητα αποδείξεων. Επιβάλλονται ανεπαίσθητα (π. Ανατόλιος, περί εσχάτων χρόνων), αθόρυβα για τους πολλούς, για να εισχωρήσουν στις βαθιές περιοχές του Ορθοδόξου πνεύματος, όπου γίνεται η επεξεργασία των κινήτρων των πράξεών μας. Γι’ αυτό και προέχει, σήμερα, η δογματική άμυνα. Όσοι αντιδρούν δυναμικά, κληρικοί, μοναχοί, λαϊκοί, οι Αγιορείτες πατέρες, ο π. Παΐσιος στη Φλώρινα καθώς και άλλοι πιο σιωπηλά, δεν είναι στρατός φανατικών επαναστατών, χωρίς παραδόσεις, χωρίς πνευματική ζωή, χωρίς ενδοιασμούς, που ως μόνο ιδεώδες έχουν την βιαιότητα λόγων και πράξεων και μια έντονη ανάγκη διχασμού της Εκκλησίας.
Ουδείς είναι εχθρός των ποιμένων – επισκόπων.
Απλά, όταν ένας επίσκοπος παραβιάζει τα αιώνια όρια της Ορθοδοξίας ή μια Ορθόδοξη δογματική πύλη και εισέρχεται στους βέβηλους και σκοτεινούς διαδρόμους του οικουμενισμού, τότε υψώνεται φωνή κινδύνου και όχι μομφής.
Ο αγωνιστής κληρικός π. Νικόλαος Μανώλης, ύψωσε φωνή κινδύνου και όχι μομφής, εφάμαρτης αποδοκιμασίας.
Ο π. Νικόλαος ορθά υπογράμμισε, ότι δεν ήταν θεολογικά ορθός ο καταμερισμός που κάνατε μεταξύ δόγματος και ατομικής πνευματικής ζωής στα όρια της Ορθόδοξης Εκκλησιολογίας. Παίρνοντας ως ιστορική αφορμή, ότι χειροτονηθήκατε (1961) διάκονος από τον π. Αυγουστίνο Καντιώτη, σας θυμίζω: «Πού είσαι Θεόδωρε Στουδίτα, που είσαι Παπουλάκε και αείμνηστοι μοναχοί, γενναία εμπροσθοφυλακή της αγωνιζόμενης τότε Ορθοδοξίας;
Και ούτω, εις την σημερινήνλειψανδρίαν, έμεινεν η υπεράσπισις της Ορθοδόξου πίστεως εις τους μικρούς και ταπεινούς της γης» (επ. Αυγουστίνος Καντιώτης, σελ. 232 – 233, Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ).
Ο Ευαγγελικός Νόμος, Σεβασμιώτατε, δίνει προτεραιότητα στο δόγμα, στην αλήθεια, στον άξονα αίτιο – αιτιατό.
Ο Λόγος του Κυρίου είναι απόλυτος: «Ο έχων τας εντολάς μου (σαν αλήθεια)  και τηρών αυτάς (στη ζωή του), εκείνος εστίν ο αγαπών με» (Ιωάν. 14, 21).
Ο Απ. Παύλος γράφει: «Χωρίς πίστη είναι αδύνατον να κάμη κανείς τα αρεστά στο Θεό» (Εβρ. 11, 6).
Ο δε Ι. Χρυσόστομος υπογραμμίζει: «Ει γαρ και ο βίος ημών ουκ ανεκτός, αλλ’ επειδή τη του Θεού χάριτι των της αληθείας δογμάτων μετά πολλής εχόμεθα της ακριβείας, ανώτεροι της των δαιμόνων εσμέν επιβουλής» (PG. 58, 691).
Oι οικουμενιστές πλήθυναν τις φωνές τους και στηρίζουν πολυδύναμα τις φράσεις: «εντός Εκκλησίας» και «εκτός Εκκλησίας», ώστε να επηρεάσουν την ψυχολογία των πιστών χωρίς, βέβαια, να αναλύουν τι σημαίνουν ορθόδοξα οι φράσεις αυτές.
Στο λόγο του ο άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης «ότε της Εκκλησίας έξω ευρεθείς Ευτρόπιος» (PG. 52, 397) τονίζει: «Το άθροισμα των αγίων το εξ ορθής πίστεως και πολιτείας αρίστης συγκροτημένον, Εκκλησία εστί».
Ερώτημα: Εάν, Σεβασμιώτατε Γόρτυνος, ένας νέος ορθόδοξος θεολόγος, με καθαρότητα ηθική, χωρίς κώλυμα Ιερωσύνης, ήθελε να χειροτονηθεί στη Μητρόπολή σας και σας έλεγε, ότι εγώ πιστεύω στην Ορθοδοξία σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνόδου της Κρήτης, με τη νέα εκκλησιολογία του κ. Βαρθολομαίου, τότε θα τον χειροτονούσατε;
ΝΙΚΟΣ Ε. ΣΑΚΑΛΑΚΗΣ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ

5 σχόλια :

 1. «άρα κατεποντίσθη εις τα πελάγη της αιρέσεως η αληθινή Εκκλησία του Χριστού, καίτοι Ούτος είπεν ότι "καὶ πύλαι Ἅδου οὐ κατισχύσουσιν αὐτῆς" (Ματθ. 16:18); Μη γένοιτο, αδελφέ μου, να αποδεχθώμεν τοιαύτην βλασφημίαν» (Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΤΡΙΑΤΑΤΙΚΟΣ

   Αδελφέ 6:02 μ.μ. εσύ αυτό κατάλαβες;
   ή αυτό ήθελες να καταλάβεις;
   Ο Χριστός ξανασταυρώνεται από τους αιρετικούς κάθε εποχής.
   Στις μέρες μας από τους Οικουμενιστές.
   Το επιτρέπει αυτό για να φαίνονται οι δόκιμοι.
   Και μετά ακριβώς επειδή "καί πύλαι Ἄδου οὐ κατισχύσουσιν αὐτῆς"
   θαυμαστώς δίνει τη λύση και πορεύεται η Εκκλησία
   στη δόξα της, στη σταυροαναστάσιμή της πορεία.

   Ο Χριστός είναι η κεφαλή της Εκκλησίας.
   Η Εκκλησία είναι σώμα Χριστού.
   Ο Χριστός κυβερνάει την Εκκλησία.
   Είμαστε λογικά πρόβατα και όχι αγόμενοι και φερόμενοι.
   Γνωρίζουμε τη φωνή του αληθινού ποιμένα.
   Δεν ακολουθούμε τους μισθωτούς ποιμένες.

   Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε.
   Δίκην υπακοής στην έμμεση εντολή του Κυρίου
   να μην ακολουθούμε ψευδοποιμένες.

   Αγαπητέ αδελφέ Νίκο Σακαλάκη
   έβαλες το δάκτυλο εις τον τύπον των ήλων.
   Ήταν κάτι που έλειπε.
   Κάτι που το περιμέναμε.
   Συγχαρητήρια.

   Διαγραφή
  2. Η Εκκλησία δεν καταποντίζεται εις τα πελάγη της αιρέσεως αλλά αυτό δεν αμνηστεύει τους πάσης φύσεως αιρετικούς όλων των αιώνων που προήλθαν μέσα από την Εκκλησία και δεν πρέπει να επαναπαύει τους ευρισκομένους εντός της Εκκλησίας και να τους κάνει νωθρούς και δειλούς. Σε κάθε περίπτωση οι ''όφεις'' και τα ''γεννήματα εχιδνών'' (Ματθ. κγ 33) και τα ''κατάρας τέκνα'' (Β' Πέτρου 2, 14) πρέπει να καταδεικνύονται και να ελέγχονται δεόντως ώστε να προφυλάσσονται τα υγιή μέλη του Σώματος του Κυρίου μας. Το κατάλαβες ανώνυμε που πιάστηκες από μία φράση του αγίου πατρός Επιφανίου Θεοδωροπούλου και εσκεμένα αγνόησες τη συνολική στάση του στα θέματα των αιρετικών;

   Διαγραφή
 2. Μητροπολίτης Ναυπάκτου: Ποιος είναι ο αληθινά Θεολόγος;

  Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος μιλάει για το τι είναι ο Θεολόγος και τι είναι πραγματικά η Θεολογία. Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος αναφέρεται στο πρόσωπο του θεού Λόγου ως πραγματικού Θεολόγου που φανέρωσε το θέλημα του Θεού Πατρός, και στους Θεολόγους εξ εμπειρίας που έλαβαν εμπειρική γνώση των ακτίστων ενεργειών του Θεού.

  http://www.pemptousia.gr/video/pios-ine-o-alithina-theologos

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com