Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Τα 11 ψέματα στο κείμενο της Ι. Συνόδου προς τον Λαό

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Τα 11 ψέματα στο κείμενο της Ι. Συνόδου προς τον Λαό.jpeg

Αγανάκτηση και ιερά οργή αισθάνομαι από την ενέργεια της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά την οποία την προσεχή Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017, αρχή της εκκλησιαστικής περιόδου του Τριωδίου, θα κατασκανδαλίσει το φιλόχριστο ποίμνιο της Πατρίδας μας, διανέμοντας το κατάπτυστο κείμενο της Ιεράς Συνόδου  “Προς το Λαό”. Σε αυτό προπαγανδίζεται η ψευδοσύνοδος του Κολυμπαρίου Κρήτης, η ονομαζόμενη από τους Οικουμενιστές, “Αγία και Μεγάλη Σύνοδος”.
Με ένα τετρασέλιδο κείμενο η Ιεραρχία της Εκκλησίας μας, γεμάτο ψεύδη και έντεχνες παραλείψεις, παρερμηνεύοντας τις αιρετικές αποφάσεις της ψευδοσυνόδου, επιχειρεί να τις παρουσιάσει ως ακραιφνώς Ορθόδοξες, αποκρύπτοντας την τραγική και σοκαριστική αλήθεια. Ότι δηλαδή, πρόκειται για σκοτεινές αποφάσεις, που επιχειρούν να αλώσουν τις ψυχές του Ορθοδόξου λαού, και να τις οδηγήσουν στην προσφιλή οδό για τους αιρετικούς, της απώλειας.
Εκατοντάδες χιλιάδες έντυπα θα διανεμηθούν στους εκκλησιαζομένους της Κυριακάτικης θείας Λειτουργίας σε όλη την Ελλάδα. "Πρόθυμα" θα αναγγελθεί το “χαρμόσυνο” γεγονός, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε να ζητήσει την υπακοή του (άβουλου κατ’ αυτούς) ποιμνίου και να επιβάλει την υποχρεωτική αποδοχή των “δεσμευτικών” αποφάσεων της ψευδοσυνόδου. Πρόκειται για ενορχηστρωμένη προσπάθεια, να περάσει “λαου - λαου” στο λαό, η πολυπόθητη ενότητα.
Με την παρούσα εργασία, επιχειρώ να καταδείξω στα πνευματικά μου τέκνα, αλλά και σε όλους τους φίλους που παρακολουθούν τις διαδικτυακές δράσεις μου, την απάτη που προκύπτει από το κείμενο της Ιεράς Συνόδου. Αν θέλει Ο Θεός, σε επόμενη εργασία μου θα ασχοληθώ με τις μερικές δεκάδες πονηρές παραλείψεις του κειμένου, που αποδεικνύουν πως η Σύνοδος της Κρήτης είναι αιρετική.

Τα 11 ψέματα στο κείμενο της Ι. Συνόδου προς τον Λαό
prostonlao2.jpg
Εφημέριος του Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη 4/2/2017
(Με κόκκινα γράμματα είναι τα σημεία του κειμένου “Προς το λαό” όπου εντοπίζονται τα ψεύδη. Μετά από κάθε ψεύδος παραθέτω την άποψή μου ως απάντηση στην Ιεραρχία. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή και στις υποσημειώσεις).
Ψέμα 1ο «Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απευθύνεται σε όλους τους πιστούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο των Ορθοδόξων Εκκλησιών, η οποία συνήλθε τον Ιούνιο του 2016 στην Κρήτη
Η αλήθεια: Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απευθύνεται σε όλους τους πιστούς προκειμένου να τους παραπλανήσει καθησυχάζοντάς τους σχετικά με τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην λεγομένη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.
Προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι, η Ιερά Σύνοδος καταδέχεται να απευθυνθεί στον πιστό λαό, επτά ολόκληρους μήνες από την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου.[1]
Ό,τι ήταν να μάθουμε για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο των Ορθοδόξων Εκκλησιών εξ απόψεως ενημερώσεως, δηλαδή το πού, το πότε, το ποιοί συμμετείχαν και ποιοί όχι, την παρουσία των αιρετικών παρατηρητών, των πρακτόρων της C.I.A. κτλ., το έχουμε ήδη μάθει. Ως πλήρωμα της Εκκλησίας της Ελλάδας το μόνο που περιμέναμε με αγωνία ήταν μια ενημέρωση σχετικά με το αν η Ιεραρχία αποδέχθηκε ή όχι τις αιρετικές αποφάσεις της λεγομένης Αγίας και Μεγάλης Συνόδου[2]. Η κοινοποίηση, άλλωστε, των αποφάσεων στο πλήρωμα της Εκκλησίας είναι και υποχρέωση της Ιεραρχίας σύμφωνα με το άρθρο 13 του (άκρως προβληματικού) Κανονισμού Οργανώσεως και Λειτουργίας της «Αγίας και Μεγάλης Συνόδου»: «αἱ ὑπογραφεῖσαι συνοδικαί ἀποφάσεις, ὡς καί τό Μήνυμα τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου, ἀποστέλλονται διά Πατριαρχικῶν Γραμμάτων τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου εἰς τούς Προκαθημένους τῶν αὐτοκεφάλων Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν, οἵτινες καί κοινοποιοῦν αὐτά εἰς τάς Ἐκκλησίας αὐτῶν ἀντιστοίχως, ἔχουν δέ πανορθόδοξον κῦρος».

Ψέμα 2ο “Κύριος σκοπός της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ήταν η ενίσχυση και η φανέρωση της ενότητας όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών αλλά και η αντιμετώπιση διαφόρων συγχρόνων ποιμαντικών ζητημάτων”.
Η Αλήθεια: Ο κύριος σκοπός της λεγομένης Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ήταν η εισαγωγή της αίρεσης του Οικουμενισμού στην Ορθοδοξία. Ο δήθεν σκοπός της ενίσχυσης και της φανέρωσης της ενότητας των Ορθοδόξων Εκκλησιών ήταν το άλλοθι[3], ενώ τα πραγματικά ποιμαντικά ζητήματα[4] που απασχολούν εδώ και δεκαετίες τον Ορθόδοξο κόσμο, αγνοήθηκαν.[5]
Στις Ορθόδοξες Εκκλησίες υπάρχει ενότητα Πίστεως που φανερώνεται εκκλησιαστικά με τα Ιερά Μυστήρια, με την ανάγνωση των Διπτύχων κατά την αρχιερατική τέλεση της Θείας Λειτουργίας, με το πλέγμα σχέσεων των Εκκλησιών μεταξύ τους και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αυτό, άθελά τους, ομολογούν και οι συντάκτες του φυλλαδίου που λίγες γραμμές παρακάτω γράφουν “Η Ορθόδοξη Εκκλησία εκφράζει την ενότητα και την καθολικότητά Της δια των Ιερών Μυστηρίων”.
Το συμπέρασμα είναι ότι ο κύριος σκοπός της Συνόδου ήταν η “ενίσχυση” και η “φανέρωση” της ενότητας των Ορθοδόξων έναντι των άλλων λεγομένων ετερόδοξων εκκλησιών - ομολογιών προκειμένου η Ορθοδοξία, ως ένα σώμα υπό τον πρώτο άνευ ίσων Οικουμενικό Πατριάρχη (να η ενότητα!!!), να ενωθεί, εν καιρώ τω δέοντι, πρώτα με τους αιρετικούς και μετά με τους αλλόδοξους[6].
Άλλωστε, το φυλλάδιο αποκρύπτει ότι η Σύνοδος απέτυχε παταγωδώς να ενισχύσει και να φανερώσει την ενότητα όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, καθώς απουσίαζαν τέσσερα πατριαρχία που αντιπροσωπεύουν τα 2/3 των ορθοδόξων παγκοσμίως[7]. Πολύ σημαντική και η παρατήρηση της Εκκλησία της Βουλγαρίας στο σημείο αυτό: “...η προσευχή της Εκκλησίας για “ενότητα όλων” δεν σημαίνει την αποκατάσταση της ενότητας με άλλους Χριστιανούς, λες και η ενότητα είναι κάτι που έχει χαθεί από την Εκκλησία, αλλά αυτό που εννοεί είναι την επιστροφή στους κόλπους της αυτών που έχουν εκπέσει, μέσα από το Βάπτισμα, το Χρίσμα και την Θεία Ευχαριστία. Επιπλέον, η Ιερά Σύνοδος δηλώνει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να αποδεχτεί τις διάφορες θεωρίες περί αυτής της ενότητας που επικρατούν στους ετερόδοξους, όπως για παράδειγμα την θεωρία της “αόρατης εκκλησίας”, “την θεωρία των κλάδων” και την θεωρία της “ισότητας των δογμάτων” καθώς επίσης και την νεοσύστατη θεωρία της “βαπτισματικής θεολογίας” σύμφωνα με την οποία υπάρχει μια αρχέγονη ενότητα σε “ένα κοινό βάπτισμα”. ...όλες αυτές οι θεωρίες συνδέονται με την διδαχή περί “κτιστής χάρης” του Αγίου Πνεύματος, η οποία έχει καταδικαστεί από την Εκκλησία. ...η Ιερά Σύνοδος (της Βουλγαρικής Εκκλησίας) δηλώνει επίσης ότι απορρίπτει την διδαχή που υπήρχε στο Ψήφισμα για τον Οικουμενισμό της Δεύτερης Βατικάνειας Συνόδου, καθώς αποτελεί έκφραση της ίδιας λανθασμένης εκκλησιολογικής αντίληψης που αναφέρθηκε παραπάνω. Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η παρατήρηση της ίδιας Ιεραρχίας, πως τα κείμενα της ψευδοσυνόδου αρνήθηκε να τα υπογράψει μια μεγάλη μερίδα Ιεραρχών που ήσαν παριστάμενοι.[8]
Ψέμα 3ο “Με βάση τα συμπεράσματα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου
Η Αλήθεια: Τα επίσημα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου είναι το Μήνυμαη Εγκύκλιος και οι Αποφάσεις. Και τα τρία κείμενα χαρακτηρίζονται ως Πανορθοδόξου κύρους. Η ΔΙΣ με το κείμενο αυτό δεν αναφέρεται ούτε στις Αποφάσεις της Συνόδου, ούτε στο Μήνυμα ή την Εγκύκλιο, πολλώ δε μάλλον ούτε στα υποτιθέμενα συμπεράσματα της Συνόδου.
Το φυλλάδιο είναι μια συρραφή μικρών αποσπασμάτων των ανωτέρω κειμένων, στα οποία προστίθενται ή αφαιρούνται λέξεις ή φράσεις, ερμηνευόμενες κατά το δοκούν, με σκοπό να αλλάξουν το νόημα τους και να το κάνουν πιο “εύπεπτο”.
Πρόκειται ουσιαστικά, για σκέψεις, κρίσεις και επιθυμίες των συντακτών του φυλλαδίου, με βάση τα προσωπικά τους συμπεράσματα από την Σύνοδο, τα οποία δεν μας ενδιαφέρουν.
Αυτό που μας ενδιαφέρει, και για το οποίο περιμένουμε ενημέρωση, είναι οι αποφάσεις της Συνόδου και οι δογματικές - εκκλησιολογικές τους συνέπειες. 
Αλλά φυσικά αυτές δεν πρέπει επ’ ουδενί να γίνουν γνωστές..., γιατί εκεί γίνεται το μεγάλο ξεχαρβάλωμα της Ορθοδοξίας.
Ψέμα 4ο “Η Ορθόδοξη Εκκλησία εκφράζει την ενότητα και την καθολικότητά Της δια των Ιερών Μυστηρίων. Η συνοδικότητα υπηρετεί την ενότητα και διαπνέει την οργάνωση της Εκκλησίας, τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις Της και καθορίζει την πορεία Της.”
Η Αλήθεια: Η συνοδικότητα πρώτα απ’ όλα υπηρετεί την Αλήθεια της Πίστεως. Αυτήν την Αλήθεια υπερασπίστηκαν οι Οικουμενικές και Τοπικές Σύνοδοι έναντι των ποικίλων αιρέσεων. Η ενότητα είναι πρώτα απ’ όλα, ενότητα Πίστεως της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.
Έτσι όπως είναι διατυπωμένη η ανωτέρω παράγραφος του φυλλαδίου, βγαίνει το άτοπο συμπέρασμα ότι, όταν η συνοδικότητα δεν λειτουργεί σε οικουμενικό ή τοπικό επίπεδο, κλονίζεται η οικουμενική ή τοπική ενότητα της Εκκλησίας, πράγμα άτοπο. Είναι έκδηλη η προσπάθεια να δικαιολογηθεί η καινοφανής εφεύρεση της συγκλήσεως Οικουμενικής Συνόδου, όχι για να καταδικάσει αιρέσεις, αλλά μόνο για να φανερωθεί δήθεν η ενότητα της Εκκλησίας[9]
Πολύ ενδιαφέρον είναι το σημείο στην παράγραφο 22 του κειμένου “Σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον υπόλοιπο Χριστιανικό κόσμο”, για το οποίο η σύνοδος της Κρήτης δηλώνει ότι “η διατήρησις της γνησίας Ορθοδόξου πίστεως διασφαλίζεται μόνον δια του συνοδικού συστήματος”. Η Ιερά Σύνοδος όμως της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, δηλώνει αντιθέτως στο σημείο αυτό, ότι “το τελικό κριτήριο για την αποδοχή των Εκκλησιαστικών Συνόδων είναι η επάγρυπνη δογματική συνείδηση όλου του Ορθοδόξου πληρώματος (της πληρότητας του Σώματος). Δηλώνει ότι η Οικουμενική Σύνοδος δεν χορηγεί με αυτόματο ή μηχανικό τρόπο την ορθή εκδοχή της Πίστης που διακηρύσσεται από τους Ορθόδοξους χριστιανούς”.[10] Ας θυμηθούμε βέβαια εδώ και την διακήρυξη των Πατριαρχών της Ανατολής το 1848, όπου ξεκάθαρα επαναδιατυπώνουν την αλήθεια την Πίστης μας για τον φρουρό της[11]. Ο σημερινός όμως Οικουμενικός Πατριάρχης, ζηλεύοντας την παπική εξουσία, με πρωτοφανείς ρήσεις, άλλα μας διατάζει να δεχτούμε![12]
Ψέμα 5ο “Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η Αγία Σύνοδος δεν αναφέρθηκε μόνον στο κύρος των γνωστών Οικουμενικών Συνόδων, αλλά σε αυτήν για πρώτη φορά αναγνωρίσθηκαν ως Σύνοδοι «καθολικού κύρους», δηλαδή ως Οικουμενικές, η Μεγάλη Σύνοδος επί Μεγάλου Φωτίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως (879-880), οι επί αγίου Γρηγορίου του Παλαμά Μεγάλες Σύνοδοι (1341, 1351, 1368), και οι εν Κωνσταντινουπόλει Μεγάλες και Αγίες Σύνοδοι για την αποκήρυξη της ενωτικής Συνόδου της Φλωρεντίας (1438-1439), των προτεσταντικών δοξασιών (1638, 1642, 1672, 1691) και του εθνοφυλετισμού ως εκκλησιολογικής αιρέσεως (1872).[13]
Η Αλήθεια: Πουθενά στα κείμενα της Συνόδου δεν αναγνωρίστηκαν οι αναφερόμενες ως καθολικού κύρους Σύνοδοι ως Οικουμενικές. Η αθώα εκ πρώτης όψεως προσθήκη της φράσης, “δηλαδή ως Οικουμενικές”, στο κείμενο του φυλλαδίου, κρύβει απύθμενο βάθος πανουργίας.
Καταντάει γελοίος ο τρόπος με τον οποίο θέλουν να παραπλανήσουν το πλήρωμα της Εκκλησίας οι Επίσκοποί μας. Θέλουν να μας πείσουν για την Ορθοδοξότητα της Συνόδου, επικαλούμενοι την αναγνώριση των αδιαμφισβήτητα Ορθοδόξων Συνόδων ως Οικουμενικών. Ή εμείς διαβάσαμε άλλη απόφαση της Συνόδου ή έχουμε 15 οικουμενικές συνόδους και το γνωρίζουν μόνο οι επίσκοποί μας.
Ως γνωστόν, ήταν αίτημα της Εκκλησίας της Σερβίας και μερικών μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, να αναγνωριστούν οι δύο πρώτες αναφερόμενες Σύνοδοι, η επί Μεγάλου Φωτίου και η επί αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ως Οικουμενικές (Η΄και Θ΄ Οικουμενικές). Η αναγνώριση των δύο αυτών συνόδων ως Οικουμενικών και η πανηγυρική ανανέωση των αποφάσεων τους, θα καταξίωνε την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο ως τέτοια και θα αρκούσε για τον αιώνιο αναθεματισμό του παπικού θηρίου, που δημιούργησε την πανσπερμία των προτεσταντικών αιρέσεων.
Αντιθέτως, η σημασία των ανωτέρω θεωρουμένων από το πλήρωμα της Εκκλησίας ως οικουμενικών Συνόδων υποβιβάζεται, καθώς στην Εγκύκλιο γίνεται απλή αναφορά παρατακτικά μαζί με άλλες Συνόδους, μεγάλης βέβαια σημασίας, οι οποίες όμως στη συνείδηση του Ορθοδόξου Πληρώματος δεν υπέχουν θέση οικουμενικών Συνόδων.[14]
Ψέμα 6ο “Οι Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες δεν αποτελούν συνομοσπονδία Εκκλησιών, αλλά την Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία.”
Η Αλήθεια: Στη σύνοδο μόνο οι προκαθήμενοι των Εκκλησιών είχαν αποφασιστική ψήφο, δηλαδή έκαστος προκαθήμενος εκπροσωπούσε όλη την Εκκλησία του. Στην πράξη η Σύνοδος λειτούργησε ως συνομοσπονδία, κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Οι προκαθήμενοι είχαν τον ρόλο του Συμβουλίου (Κομισιόν) με δικαίωμα αρνησικυρίας, ενώ οι υπόλοιποι επίσκοποι ήταν διακοσμητικά στοιχεία, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μια συνομοσπονδία αυτοκεφάλων Εκκλησιών στην πράξη. Αναγνωρίστηκε έτσι το πρωτείο των προκαθημένων έναντι των λοιπών επισκόπων εκάστης Εκκλησίας και το πρωτείο του οικουμενικού Πατριάρχη έναντι των λοιπών προκαθημένων.
Αντίθετα, αν στην λεγομένη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο οι Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν αποτελούσαν συνομοσπονδία Εκκλησιών, οι Επίσκοποι δεν θα ήταν μόνο μέλη και αντιπρόσωποι της Εκκλησίας τους, αλλά Επίσκοποι της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, ισότιμοι, με δικαίωμα ίσης και αποφασιστικής ψήφου. Αυτό θα ήταν το Ορθόδοξο. «Η των πλειόνων ψήφος κρατείτω»[15]
Ψέμα 7ο “Για την ορθόδοξη Εκκλησία η οικογένεια αποτελεί καρπό της «εις Χριστόν και εις την Εκκλησίαν» μυστηριακής ενώσεως ανδρός και γυναικός και είναι η μόνη εγγύηση της γεννήσεως και της ανατροφής των τέκνων[16].”
Η Αλήθεια: Στις αποφάσεις της συνόδου αναφέρεται ότι οι μικτοί γάμοι κατ’ ακρίβειαν απαγορεύονται αλλά ας κάνει κάθε εκκλησία ότι θέλει κατ’ οικονομίαν. Επικυρώθηκε ο οικουμενισμός εν τη πράξει.
Ψέμα 8ο “Ο διάλογος κυρίως με τους ετεροδόξους χριστιανούς (άλλες χριστιανικές ομολογίες – αιρέσεις) γίνεται με βάση το χρέος της Εκκλησίας να μαρτυρεί προς κάθε κατεύθυνση την αλήθεια και την αποστολική πίστη. Έτσι γίνεται γνωστή σε αυτούς η γνησιότητα της Ορθόδοξης Παράδοσης, η αξία της πατερικής διδασκαλίας, η λειτουργική εμπειρία και η πίστη των Ορθοδόξων. Οι διάλογοι δεν σημαίνουν ούτε και θα σημαίνουν ποτέ οποιονδήποτε συμβιβασμό σε ζητήματα πίστεως
Η Αληθεια: Ω! της εσχάτης πονηρίας! Πουθενά, μα πουθενά στα κείμενα της Μεγάλης και Αγίας Συνόδου δεν αναφέρεται η λέξη αίρεση. Όσον αφορά δε το επίμαχο απόσπασμα το παραθέτουμε για αισχύνη των συντακτών του φυλλαδίου.
Παρά ταῦτα, ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία ἀποδέχεται τήν ἱστορικήν ὀνομασίαν τῶν μή εὑρισκομένων ἐν κοινωνίᾳ μετ’ αὐτῆς ἄλλων ἑτεροδόξων χριστιανικῶν Ἐκκλησιῶν καί Ὁμολογιῶν, ἀλλά πιστεύει ὅτι αἱ πρός ταύτας σχέσεις αὐτῆς πρέπει νά στηρίζωνται ἐπί τῆς ὑπ’ αὐτῶν ὅσον ἔνεστι ταχυτέρας καί ἀντικειμενικωτέρας ἀποσαφηνίσεως τοῦ ὅλου ἐκκλησιολογικοῦ θέματος καί ἰδιαιτέρως τῆς γενικωτέρας παρ’ αὐταῖς διδασκαλίας περί μυστηρίων, χάριτος, ἱερωσύνης καί ἀποστολικῆς διαδοχῆς.”
Στην λεγομένη “Αγία και Μεγάλη Σύνοδο”, λοιπόν, για πρώτη φορά οι αιρέσεις ονομάστηκαν “Εκκλησίες”. Με το τέχνασμα ενός λεκτικού αυτοαναιρούμενου ακροβατισμού (οι ετερόδοξες εκκλησίες θα είναι ή ετερόδοξες ή εκκλησίες[17]) δόθηκε το αμώμητο όνομα της κοινής μας μητέρας Εκκλησίας να το καπηλεύονται οι αιρετικοί. Έλεος, όλα να τα καταπιούμε αμάσητα πια;[18]
Όσον αφορά το θέμα του διαλόγου, για τον οποίο όλοι κόπτονται, πουθενά στην Αγία Γραφή δεν υπάρχει εντολή διαλόγου. Δεν έδωσε ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός εντολή “διαλεχθείτε με τα έθνη” αλλά “πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος[19]. Ο δε Απόστολος των Εθνών Παύλος διδάσκει “αιρετικόν άνθρωπον μετά μίαν και δευτέραν νουθεσίαν παραιτού[20]. Ο διάλογος είναι το μέσον για να μεταδώσουμε τα νοήματα της πίστεως, έχει αρχή έχει και τέλος. Στις αποφάσεις της Συνόδου ορίζεται ότι ο διάλογος δεν πρέπει να έχει τέλος.
Η διαβεβαίωση ότι οι διάλογοι δεν σημαίνουν ούτε και θα σημάνουν ποτέ συμβιβασμό σε ζητήματα πίστεως προκαλεί θλίψη[21]. Κανένας λόγος στο φυλλάδιο για τα αιρετικά κείμενα που έχουν υπογράψει οι αντιπρόσωποί των Ορθοδόξων στις Συνελεύσεις του ΠΣΕ και στον διάλογο με τους Παπικούς (Μπάλαμαντ, Πόρτο Αλέγκρε, Πουσάν κτλ)[22]. Κανένας λόγος για τις συμπροσευχές. Κανένας λόγος για τα ημισυλλείτουργα του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πάπα[23]. Κάπου εδώ οι λέξεις χάνουν το νόημά τους καθώς, όσες περιπτώσεις κατάφωρης παραβίασης των Ιερών Κανόνων και να αναφέρουμε, το αυτί των Οικουμενιστών Επισκόπων, Ιερέων και θεολόγων, δυστυχώς, δεν ιδρώνει.
Ψέμα 9ο “Τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας αποτελούν αντικείμενο εμβαθύνσεως και περαιτέρω μελέτης. Αυτό ισχύει για όλες τις Συνόδους της Εκκλησίας.
Η Αλήθεια: Τα κείμενα κάθε συνόδου αποτελούν αντικείμενο εμβαθύνσεως και περαιτέρω μελέτης όχι για να βρεθεί το νόημά τους ανάμεσα σε ερεβώδεις συντακτικές διαδρομές και λεκτικούς ακροβατισμούς, αλλά γιατί ήταν αποφάσεις εμπνευσμένες από το Πανάγιο Πνεύμα και διασφάλιζαν δογματικά την άπαξ παραδεδομένη υπό του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού Πίστη που είναι προϋπόθεση για την σωτηρία καθενός εξ’ ημών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα κείμενα αποτελούν αντικείμενο μασήματος και αναμασήματος, όσο καιρό χρειαστεί, σύμφωνα και με τη σχετική εισήγηση του Μητροπολίτη Σερρών στην Ολομέλεια της Ιεράς Συνόδου, μέχρι τελικού χωνέματός των από το Ορθόδοξο Πλήρωμα.[24] 
Ψέμα 10ο “Ο θεολογικός διάλογος δεν διακόπτεται. Προϋπόθεση απαραίτητη βεβαίως είναι να διατηρείται αλώβητη η θεολογική αλήθεια και ο διάλογος αυτός να πραγματοποιείται χωρίς φανατισμούς και διαιρέσεις, χωρίς παρασυναγωγές και σχίσματα, τα οποία πληγώνουν την ενότητα της Εκκλησίας. Τα σχίσματα είναι δυσίατες πνευματικές ασθένειες.”
Η Αλήθεια: Η Ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας, προσχωρήσασα συνοδικώς στην αίρεση του Οικουμενισμού, εφαρμόζει την αστυνομική και τρομοκρατική παράγραφο του αρ. 22 του Συνοδικού κειμένου “Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον”, που απαγορεύει τον θεολογικό διάλογο στο σώμα του πληρώματος της Εκκλησίας, επί προφάσει τηρήσεως ή δήθεν προασπίσεως της γνησίας Ορθοδοξίας, γιατί δήθεν οι σύνοδοι αποτελούν “την ανώτατην αυθεντίαν επί θεμάτων πίστεως και κανονικών διατάξεων”.[25]
Το κείμενο του φυλλαδίου θεωρεί ως προϋπόθεση για την διεξαγωγή του διαλόγου, την θεολογική αλήθεια. Στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ηλίου φαεινότερον ότι από την πλευρά των Οικουμενιστών Επισκόπων απουσιάζει αυτή η μία και μόνη προϋπόθεση διεξαγωγής του διαλόγου, η θεολογική αλήθεια. Προ του αδιεξόδου τους, και στερούμενοι σοβαρών θεολογικών επιχειρημάτων, σπεύδουν να φιμώσουν κάθε ορθόδοξη φωνή καταλογίζοντας σε όσους αντιδρούμε, φανατισμό, διαίρεση, δημιουργία παρασυναγωγών και σχισμάτων. Ό,τι και να πούμε αντιδρώντας στην επέλαση της αιρέσεως συκοφαντούμαστε ότι το είπαμε επί προφάσει τηρήσεως και δήθεν προασπιζόμενοι την γνησία Ορθοδοξία.
Συμφωνούμε ότι τα σχίσματα είναι δυσίατες πνευματικές ασθένειες, τα αποστρεφόμαστε και δεν τα επιθυμούμε. Αν θελήσουν ποτέ να ψάξουν για τους υπευθύνους των σχισμάτων δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν πολύ. Θα τους βρουν στην άλλη πλευρά τους καθρέπτη τους.
Ψέμα 11ο “Γι αυτό προτρέπονται οι πιστοί να μη δίνουν βαρύτητα στα λόγια εκείνων που τους παρακινούν να απομακρυνθούν από Αυτήν προκειμένου να αποτελέσουν ξεχωριστή ομάδα έξω από το πλήρωμα της Εκκλησίας, επικαλούμενοι φανταστικούς λόγους δογματικής ακριβείας”[26]
Η Αλήθεια: Κανένας εχέφρων Ορθόδοξος Ιεράρχης, Ιερέας, Μοναχός ή λαϊκός, Θεολόγος ή απλός πιστός, δεν προτρέπει σε απομάκρυνση από την Μία, Αγία, Αποστολική και Καθολική Εκκλησία μας. Οι κανόνες που δίνουν την δυνατότητα της διακοπής μνημοσύνου του Επισκόπου που κηρύττει φανερά αίρεση είναι σαφείς, ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται η Εκκλησία από τα σχίσματα[27]Για τον λόγο αυτόν ο ιερός κανόνας απαγορεύει την τιμωρία εκείνου που προέβη σε διακοπή μνημοσύνου και επιβάλλει τον έπαινο αυτού. Μόνο θεομπαίχτες επίσκοποι αθετούν αυτήν την αποστολική εντολή και εφευρίσκουν τιμωρίες για τους αγωνιστές που διακόπτουν το μνημόσυνο των αιρετιζόντων και αιρετικών ταγών της Εκκλησίας.
Αποτείχιση, στο Μέγα Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας των Liddell - Scott, σημαίνει τον αποκλεισμό με τείχοςόχι το να βγει κάποιος εκτός του τείχους, εν προκειμένω της Εκκλησίας, όπως εσφαλμένα πιστεύουν οι περισσότεροι Ιεράρχες (μερικοί εξ αυτών είναι και πανεπιστημιακοί καθηγητές θεολογίας)[28]. Ο αποτειχισθείς, ένεκα φανερής αιρέσεως του επισκόπου, ιερέας, μοναχός ή λαϊκός, φτιάχνει ένα τείχος εντός της Εκκλησίας που τον χωρίζει από τον αιρετικό επίσκοπο, μέχρι να έρθει Ορθόδοξη Σύνοδος να καθαιρέσει τον αιρετικό επίσκοπο εάν δεν μετανοήσει. Είναι ξεκάθαρος ο 15ος κανόνας της Πρωτοδευτέρας συνόδου[29], όπως αυτός ερμηνεύτηκε από τους παλαιούς κανονολόγους και αγίους της Εκκλησίας μας,[30] αλλά και νεωτέρους.[31]
Όσο για την έκφραση “φανταστικοί λόγοι δογματικής ακρίβειας”, ε! αυτήν μαρτυράει τον συγγραφέα του κειμένου...
Ελπίζοντας αδελφοί μου εν Χριστώ, να έγιναν κατανοητά τα όσα ψευδή υπάρχουν στο κείμενο της Ιεράς Συνόδου που απευθύνεται στο λαό Του Θεού, καθώς και οι θέσεις μου επί των σημείων αυτών, θα ήθελα να ολοκληρώσω το παρόν πόνημα, με τον ύμνο προς την Ορθοδοξία του Ιωσήφ Βρυέννιου (1350-1431), αφιερωμένο σε κάθε έναν πιστό που η καρδιά του φλέγεται από την αγάπη του στην Εκκλησία του Χριστού.
Ουκ αρνησόμεθά σε, φίλη Ορθοδοξία·
ου ψευσόμεθά σου πατροπαράδοτον σέβας·
εν σοι εγεννήθημεν, και σοι ζώμεν,
και εν σοι κοιμηθησόμεθα· ει δε καλέσει καιρός,
και μυριάκις υπέρ σου τεθνηξόμεθα._

[1] “..Εἰδικότερα, οἱ Ἀρχιερεῖς τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ὀφείλουν νά πάρουν ὑπεύθυνα θέση, καταρχήν προσωπικά, ἀλλά καί κατόπιν συλλογικά, στήν ἑπόμενη Σύνοδο τῆς Ἱεραρχίας, ἔναντι κυρίως τοῦ Στ΄ Κειμένου, μέ τήν ψήφιση τοῦ ὁποίου ἀναγνωρίστηκαν οἱ αἱρετικοί ὡς Ἐκκλησίες, στή «Σύνοδο» τῆς Κρήτης.
Ἀλλά καί τό εὐλαβές πλήρωμα, ὡς φύλακας τῆς πίστεως τῆς Ἐκκλησίας (Σύνοδος τοῦ 1848), ἀναμένει τίς δέουσες ἐξηγήσεις, γιά ποιό λόγο δηλαδή, δέν ἐκπροσωπήθηκε ἡ ὁμόφωνη ἀπόφαση τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας μας ἀπό τόν Προκαθήμενό της. Πολύ περισσότερο ἀναμένει ἀπό τήν Ἱεραρχία νά καταδικάσει τήν διπλῆ, αἱρετική, συγκρητιστική καί Οἰκουμενιστική Ἐκκλησιολογία τῆς «Συνόδου» τῆς Κρήτης.
Ὡς πιστοί, ἀναμένουμε –στή συνέχεια– νά ἀναληφθοῦν πρωτοβουλίες καί σέ συνεργασία μέ τά τέσσερα Πατριαρχεῖα, πού δέν ἔλαβαν μέρος στή «Σύνοδο» τῆς Κρήτης, νά συγκληθεῖ -μελλοντικῶς- μιά Πανορθόδοξη Σύνοδος, γιά νά ἀποκαταστήσει, μέ τό μεῖζον κῦρος της –ἐπίσημα καί θεσμικά– τήν διασαλευθεῖσα ἐκκλησιαστική ἑνότητα, νά καταδικάσει τήν διπλῆ Ἐκκλησιολογία τῆς «Συνόδου» τῆς Κρήτης, καί νά δημοσιοποιήσει τά Πρακτικά τῆς ἀμφισβητούμενης «Συνόδου»..”
[Δημήτριος Τσελεγγίδης, Θεολογική Τριλογία με αφορμή την Μεγάλη Σύνοδο, https://katanixis.blogspot.gr/2016/09/blog-post_28.html]
[2]..μεταφέρουν την παναίρεση του Οικουμενισμού απ’ ευθείας μέσα στην Εκκλησία δημιουργώντας δύο αντίθετες δογματικές (εκκλησιολογικές) παραδόσεις : εκείνης η οποία ομολογείται στο Σύμβολο της Πίστεως περί Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, και εκείνης της καινοτόμου, αλλότριας και αιρετικής των πολλών ετεροδόξων εκκλησιών. Ἔτσι τὸ Σῶμα τοῦ Χριστοῦ, ἡ Ἐκκλησία, παρουσιάζεται «σχιζοφρενής», ὄχι ἔχουσα «νοῦν Χριστοῦ», ἀλλὰ «Χριστόν μεμερισμένον [=τεμαχισμένο] », πολλὲς «δόξες», δογματικὲς δηλαδὴ πίστεις..”[Στρογγυλὴ Τράπεζα στην Μολδαβία: https://katanixis.blogspot.gr/2016/07/1.html]
[3] “Ἡ λεγόμενη Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος τῆς Κρήτης συγκλήθηκε, κατά τούς ἐμπνευστές καί διοργανωτές της, γιά νά ἐκφράσει τήν ἑνότητα τῆς Ἐκκλησίας. Ἀλλά ὁ λόγος τῆς συγκλήσεως Πανορθοδόξου Συνόδου, γιά ἀνάδειξη τῆς ἑνότητας τῆς Ἐκκλησίας, εἶναι ἄγνωστος καί ξένος πρός τήν ἱστορία τῶν Συνόδων τῆς Ὀρθοδοξίας. Ἡ ἀλήθεια τῶν πραγμάτων, πού προέκυψαν ἀπό αὐτήν τήν σύγκληση, ὄχι μόνον δέν δικαίωσαν τήν φιλόδοξη στοχοθεσία, ἀλλά ἀνέδειξαν καί τήν κεκαλυμμένη πονηρία τῶν διοργανωτῶν της”.
[Δημήτριος Τσελεγγίδης, Θεολογική Τριλογία με αφορμή την Μεγάλη Σύνοδο, https://katanixis.blogspot.gr/2016/09/blog-post_28.html]
[4] “Δύο θέματα εἶχαν μεγίστη προτεραιότητα, γιὰ τὴν θεραπεία παλαιῶν σχισμάτων προκληθέντων ἀπὸ πρωτοβουλίες τῆς ἐκκλησιαστικῆς ἡγεσίας:
•        ἔπρεπε νὰ ἐπιλυθεῖ, μὲ ἐπαναφορὰ τοῦ παλαιοῦ, πατρίου, ἡμερολογίου, τὸ θέμα τοῦ ἐκκλησιαστικοῦ ἑορτολογίου, τὸ ὁποῖο μεταρρυθμίστηκε πραξικοπηματικά, χωρὶς πανορθόδοξη ἀπόφαση καὶ διασπᾶ ἐπὶ ἑκατὸ περίπου χρόνια τὴν λειτουργικὴ ἑνότητα τῶν Ὀρθοδόξων.
•        Καὶ τὸ σημαντικώτερο: αὐτὸ ποὺ ἔπρεπε νὰ πράξει ἡ Σύνοδος ἦταν ἡ ἀπερίφραστη καταδίκη τῆς παναιρέσεως τοῦ Οἰκουμενισμοῦ, ἡ ὁποία ἐπὶ ἑκατὸ περίπου ἔτη διαβρώνει τοὺς Ἱεράρχες καὶ τοὺς θεολόγους τῆς Ἐκκλησίας, παραμερίζοντας τὴν Παράδοση τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων καὶ τῶν Ἁγίων Πατέρων καὶ δυσφημώντας ὅσους ἀγωνίζονται γιὰ τὴν διατήρησή της ὡς ἀκραίους καὶ φανατικούς”. [Στρογγυλὴ Τράπεζα στην Μολδαβία: https://katanixis.blogspot.gr/2016/07/1.html]
[5]Από την σύντομη αναφορά στην πικρή ιστορία της ημερολογιακής μεταρρύθμισης προκύπτει ότι μετά το μεγάλο τραύμα στην λειτουργική ενότητα μεταξύ των αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών και στις διαιρέσεις και τα σχίσματα μεταξύ των πιστών, όλοι εκτιμούσαν ότι η τραυματική και νοσηρή αυτή κατάσταση έπρεπε να θεραπευθεί επειγόντως με την σύγκληση Πανορθόδοξης ή Οικουμενικής Συνόδου. Και μόνο για το θέμα αυτό, γι’ αυτήν την “κατεπείγουσα χρεία”, ήταν αναγκαία και απαραίτητη η σύγκληση Μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου”.
[π. Θεόδωρος Ζήσης. Παλαιό και Νέο Ημερολόγιο και ο κοινός εορτασμός του Πάσχα. Θεοδρομία τ΄.ΙΗ 1-2 σελ 284]
[6] “γίνεται σαφές καί ἀπόλυτα κατανοητό, ὅτι εἶναι ἐντελῶς ἀδύνατη -ὀντολογικῶς καί πρακτικῶς- ἡ ἑνότητα μέ τούς καταδικασθέντες, ἀπό Οἰκουμενικές Συνόδους, αἱρετικούς, χωρίς τήν ἐν μετανοίᾳ καί τήν κατά τούς Ἱερούς Κανόνες ἔνταξή τους στήν Μία καί μόνη, Ἁγία, Καθολική καί Ἀποστολική Ἐκκλησία, τήν Ὀρθοδοξία. Γι’ αὐτό καί εἶναι προφανές, ὅτι ἡ ἀπροϋπόθετη καί αὐθαίρετη «ἐκκλησιαστικοποίηση» τῶν αἱρετικῶν, ἀπό τή λεγόμενη Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδο τῆς Κρήτης, εἶναι ἐκκλησιαστικῶς ἀπαράδεκτη, ἄκυρη καί ἀνίσχυρη, καί συνιστᾶ πνευματική μοιχεία, τήν ὁποία, κατά τήν Παλαιά Διαθήκη, βδελύσσεται ὁ Θεός, ὡς Θεός «ζηλωτής». Ἡ ἐν λόγῳ ἀντι-Κανονική «ἐκκλησιαστικοποίηση» δέν δεσμεύει ἐπ’ οὐδενί, ἐκκλησιαστικῶς, κανέναν Ὀρθόδοξο πιστό, ὁ ὁποῖος θέλει νά παραμένει -ὡς κυριολεκτικά πιστός- στίς ἀποφάσεις τῶν Οἰκουμενικῶν Συνόδων, «ἑπόμενος» –μέ τό συγκεκριμένο αὐτό τρόπο – «τοῖς ἁγίοις Πατράσι»”.[Δημήτριος Τσελεγγίδης, Θεολογική Τριλογία με αφορμή την Μεγάλη Σύνοδο https://katanixis.blogspot.gr/2016/09/blog-post_28.html]
[7] “οὔτε μεγάλη μπορεῖ νὰ χαρακτηρισθεῖ, διότι
•        δὲν ἐκλήθησαν νὰ λάβουν μέρος ὅλοι οἱ Ἐπίσκοποι •        Ἡ ἐπιλογὴ τῶν ὀλίγων δὲν ἔγινε μὲ κανονικὸ τρόπο ἐκλογῆς.•        μετεῖχαν χωρὶς δικαίωμα ψήφου καὶ μὲ δικαίωμα λόγου χρονικὰ περιορισμένου. •        Ἀπὸ τὸ σύνολο τῶν 800 περίπου Ἐπισκόπων τῆς ἀνὰ τὴν Οἰκουμένην Ἐκκλησίας δικαίωμα ψήφου εἶχαν μόνον οἱ 14 Προκαθήμενοι· καὶ ἐπειδὴ ἀπὸ αὐτοὺς ἀπουσίαζαν οἱ 4, ἐψήφισαν τελικῶς μόνον οἱ 10, δηλαδὴ ἕνα ὀγδοηκοστὸ (1/80) τοῦ συνόλου τῶν Ἐπισκόπων οἱ ὁποῖοι ἔπρεπε νὰ εἶναι παρόντες καὶ νὰ ψηφίσουν. Ἡ πράξη αὐτὴ εἶναι πρωτοφανὴς στὴν ἐκκλησιαστικὴ ἱστορία μας καὶ αὐθαίρετη, ἐπειδὴ παραβιάζει κατάφωρα τὴν ἐκκλησιολογία τῶν Ὀρθοδόξων Συνόδων, οἱ ὁποῖες προϋποθέτουν τὴν ἰσότητα ὅλων τῶν Ἀρχιερέων, πρᾶγμα ποὺ ἐμφαίνεται στὴν ἰσότιμη ψῆφο τους. •        ὁ ὡς ἄνω καινοφανὴς ἐλιτισμὸς εἰσηγεῖται τὴν καθιέρωση ἑνὸς «συλλογικοῦ Πάπα», Προκαθημένων οἱ ὁποῖοι δὲν εἶναι πρῶτοι μεταξὺ ἴσων (“primi inter pares”), ἀλλὰ ἄνευ ἴσων (“primi sine paribus”).•        Σὲ ἀνώτατο ἐκκλησιαστικὸ ἐπίπεδο ἡ ἀπουσία τῶν τεσσάρων Ἐκκλησιῶν Ἀντιοχείας, Ρωσίας, Βουλγαρίας καὶ Γεωργίας (τῆς πρώτης ἐξ αὐτῶν πρεσβυγενοῦς)•        ὄχι μεγάλη, ἀλλὰ μικρή, οὔτε πανορθόδοξη ἀλλὰ διευρυμένη διορθόδοξη Συνέλευση”[Στρογγυλὴ Τράπεζα στην Μολδαβία: https://katanixis.blogspot.gr/2016/07/1.html]
[8]“...το κείμενο με τίτλο “Σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον υπόλοιπο Χριστιανικό κόσμο” αρνήθηκαν να το υπογράψουν μια μεγάλη μερίδα ιεραρχών που παρακολουθούσαν τη Σύνοδο, μερικοί από τους οποίους είναι και εξέχοντες Ορθόδοξοι θεολόγοι …
...τη δήλωση ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία συμμετέχει σε οικουμενιστικές πρωτοβουλίες “με στόχο την αναζήτηση” της χαμένης “ενότητας όλων των Χριστιανών”, η Ιερά Σύνοδος την θεωρεί απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη, δεδομένου ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει απολέσει ποτέ την ενότητά της.
...Η ενότητα υπονοεί την ενότητα στην πίστη, στον τρόπο σκέψης και στην πράξη σε σχέση με τους δογματικούς ορισμούς και τους κανόνες που έχουν εγκριθεί από τις οικουμενικές συνόδους, καθώς και σε σχέση με τη λειτουργική παράδοση και τη μυστηριακή ζωή εν τω Αγίω Πνεύματι. Ο δρόμος για την επίτευξη της ενότητας περνάει από τη μετάνοια και την ομολογία της Ορθόδοξης πίστης και του Ορθόδοξου βαπτίσματος.”
[Η Τελική Απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τη Σύνοδο της Κρήτης, https://katanixis.blogspot.gr/2016/12/blog-post_75.html]
[9] “Τό κατά τήν ταπεινή μου γνώμη ἀπαράδεκτο τῆς λεγομένης Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου πού ἀπορῶ γιατί ὀνομάζεται Ἁγία είναι ότι [...]δέν κατέγνωσε οὐδεμία ὑφισταμένη αἵρεσι στούς καιρούς μας παραβιάζουσα προδήλως τόν λζ΄Κανόνα τῶν Ἁγ. Ἀποστόλων «Δεύτερον τοῦ ἔτους σύνοδος γινέσθω, τῶν ἐπισκόπων καί ἀνακρινέτωσαν ἀλλήλως τά δόγματα τῆς εὐσεβείας καί τάς ἐμπιπτούσας ἐκκλησιαστικάς ἀντιλογίας διαλυέτωσαν» πού ἔχει Οἰκουμενική ἐπικύρωση ἀπό τόν β΄ τῆς ςης καί τήν α΄τῆς Ζης καί δέν ἀπετίμησε ἄν καί ἔλαβε σχετική ἀπόφασι τούς διεξαχθέντας μέ τούς ἑτεροδόξους θεολογικούς διαλόγους ὅπως μετά τῶν Παλαιοκαθολικῶν, τῶν Ἀντιχαλκηδονίων, τῶν Ἀγγλικανῶν, τῶν Λουθηρανῶν”
[Υπόμνημα Μητροπολίτου Πειραιώς Σεραφείμ
[10] [Η Τελική Απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τη Σύνοδο της Κρήτης, https://katanixis.blogspot.gr/2016/12/blog-post_75.html]
[11]ὁ ὑπερασπιστὴς τῆς θρησκείας ἐστιν αὐτὸ τὸ σῶμα τῆς Ἐκκλησίας, ἤτοι αὐτὸς ὁ λαός, ὅστις ἐθέλει τὸ θρήσκευμα αὐτοῦ αἰωνίως ἀμετάβλητον καὶ ὁμοειδὲς τῷ τῶν Πατέρων αὐτοῦ” [http://www.agioskosmas.gr/sindesmos.asp?isue=122&artid=4614]
[12]εν τη ευθύνη ημών ως του Οικουμενικού Πατριάρχου και του Προέδρου της εν Κρήτη συνελθούσης Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, και ως φύλακος του Δόγματος και της κανονικής εν τη κατά Ανατολάς Εκκλησία τάξεως
[Κατάνυξις ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με έγγραφο φωτιά, γίνεται Καπετάν Φοβέρας και Τρομάρας
[13]Βέβαια, μέ δεδομένη τήν ἀδιαμφισβήτητη Βιβλική καί Πατερική Ἀλήθεια, ὅτι ὁ εἰσηγητής ὅλων τῶν αἱρέσεων εἶναι ὁ διάβολος, εἶναι βέβαιο, ὅτι ὁ πονηρός νόμισε πρός τό παρόν πώς πέτυχε ἐξαιρετικά μεγάλη νίκη κατά τῆς Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ, διά τῆς «Συνόδου» τῆς Κρήτης, ἀφοῦ δι’ αὐτῆς –μέ τό Στ΄ Κείμενό της– «ἀναγνωρίστηκαν» ὅλες οἱ Χριστιανικές αἱρέσεις, ὡς Ἐκκλησίες. Καί, προφανῶς, ἔχει κάθε λόγο νά πανηγυρίζει σέ βάρος τῆς Ἐκκλησίας, ἀφοῦ δέν ὑπῆρξε ποτέ μιά τέτοια «Σύνοδος» στήν Ἱστορία της, πού νά νομιμοποιήσει θεσμικά ὅλες μαζί τίς αἱρέσεις διά μιᾶς, πρᾶγμα πού προκαλεῖ βαθύτατη θλίψη καί ὀδύνη στούς πιστούς ἐκείνους, πού συμβαίνει νά πληροφοροῦνται καί νά κατανοοῦν καλῶς τά συμβαίνοντα στήν Ἐκκλησία τους.”[Δημήτριος Τσελεγγίδης, Θεολογική Τριλογία με αφορμή την Μεγάλη Σύνοδο, https://katanixis.blogspot.gr/2016/09/blog-post_28.html]
[14]Ἔγινε ἀναφορά (στήν Ἐγκύκλιο τῆς Συνόδου) στίς μεγάλες «καθολικοῦ κύρους» Συνόδους ἐπί ἁγίου Φωτίου (879) καί ἁγίου Γρηγορίου Παλαμᾶ (1351), στίς ὁποῖες καταδικάζονται αἱρετικά δόγματα, ὅπως τό Φιλόκβε, τό παπικό πρωτεῖο καί ἡ κτιστή Χάρις χωρίς νά ἀναγνωρισθῆ ἡ οἰκουμενική τους περιωπή ἐνῶ ἡ Σύνοδος τοῦ Ἁγίου Φωτίου μέ τήν αὐτοσυνειδησία Οἰκουμενικῆς Συνόδου ἀναγνώρισε ὡς Ζ΄ Οἰκουμενική τήν Σύνοδο τοῦ 787 καί οἱ δογματικοί ὅροι τῆς Συνόδου τοῦ Ἁγ. Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ τό 1351 συμπεριελήφθησαν στό Συνοδικό τῆς Ὀρθοδοξίας, καί στίς μεταγενέστερες πού ἀνέτρεψαν τίς ἀποφάσεις τῆς ψευδοσυνόδου Φερράρας-Φλωρεντίας καί ἀπεκήρυξαν τίς προτεσταντικές δοξασίες.” [Υπόμνημα Μητροπολίτου Πειραιώς Σεραφείμhttps://katanixis.blogspot.gr/2016/11/blog-post_819.html#more]
[15]Στή «Σύνοδο» τῆς Κρήτης ἔγιναν ἀποδεκτά «δύο μέτρα καί δύο σταθμά», ὡς μέσο ἐξυπηρετήσεως τῆς κακῶς νοουμένης ἐκκλησιαστικῆς ἑνότητας, ὅπως αὐτά λειτούργησαν στίς περιπτώσεις τῶν Αὐτοκεφάλων Ἐκκλησιῶν τῆς Σερβίας καί τῆς Ἑλλάδος. Συγκεκριμένα, ὁ Προκαθήμενος τῆς Σερβικῆς Ἐκκλησίας ἐψήφισε τό Στ΄ Κείμενο, ἐκφράζοντας τήν ἀπόφαση τῆς Συνόδου τῆς Ἱεραρχίας του, ἐρχόμενος ὅμως σέ ἀντίθεση μέ τήν πλειοψηφία (17 ἀπό τούς 24) τῶν Συνοδικῶν του, ἐνῶ ὁ Προκαθήμενος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ἀδιαφόρησε γιά τήν ὁμόφωνη συνοδική ἀπόφαση τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας του καί ψήφισε ἀντίθετα πρός αὐτήν, γιά χάρη τῆς κακῶς νοουμένης ἑνότητας. Ψήφισε, δηλαδή, γιά μιά ἑνότητα, αὐτονομημένη ἀπό τήν συνοδική ἀπόφαση τῆς Ἐκκλησίας του. Στήν ἐνέργειά του αὐτή ἐνισχύθηκε ἀπό τήν ἀσυνεπῆ, πρός τήν ὁμόφωνη συνοδική ἀπόφαση τῆς Ἱεραρχίας, ὑπογραφή τοῦ Κειμένου ἀπό τούς 23 συνοδικούς Ἀρχιερεῖς, μέ λαμπρή ἐξαίρεση τοῦ 24ου Ἐπισκόπου τῆς ἀντιπροσωπείας του.
Ἀλλά καί ἡ περίπτωση τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου δέν ἦταν καλύτερη, ἀφοῦ ὁ Προκαθήμενός της –μετά τήν «Σύνοδο» τῆς Κρήτης– κάκισε τήν στάση τῶν διαφωνησάντων τεσσάρων Ἀρχιερέων, πού δέν ὑπέγραψαν τό Στ΄ Κείμενο, καί ὅλως αὐθαιρέτως –παρά πᾶσαν διοικητικήν καί πνευματικήν δεοντολογίαν– ὑπέγραψε ἀντ’ αὐτῶν, γιά χάρη τῆς κακῶς νοουμένης ἑνότητας, πρᾶγμα πού συνιστᾶ ὄχι μόνον παπική νοοτροπία καί ἀνεντιμότητα ἐκκλησιαστικοῦ ἄνδρα, ἀλλά καί πράξη ποινικῶς διώξιμη.”[Δημήτριος Τσελεγγίδης, Θεολογική Τριλογία με αφορμή την Μεγάλη Σύνοδο, https://katanixis.blogspot.gr/2016/09/blog-post_28.html]
[16]Καὶ ὅλα τὰ ἐπίλοιπα κείμενα τῆς Συνόδου, βαμμένα μὲ θεολογικὸ σχετικισμό, παρουσιάζουν σοβαρὰ προβλήματα· εἶναι ἐπὶ τούτου χαρακτηριστικὸ τὸ παράδειγμα τοῦ κειμένου. •«Τὸ Μυστήριον τοῦ Γάμου καὶ τὰ κωλύματα αὐτοῦ», τὸ ὁποῖο πάσχει ἐξ ἐπόψεως τῶν ἱερῶν Κανόνων καὶ τῆς ἐκκλησιολογίας· ἡ πρόταση ἀποδοχῆς τῶν μεικτῶν γάμων ὡς «οἰκονομίας» εἶναι ἄκρως ἀθεολόγητη ἐκκλησιολογικῶς. Ὁ 72ος Κανόνας τῆς Πενθέκτης Οἰκουμενικῆς Συνόδου συνιστᾷ αὐστηρῶς τὴν ἀκύρωση καὶ διάλυση ἑνός τέτοιου γάμου ὡς ἐκκλησιαστικῶς παράνομης συμβίωσης. Ἔτσι, ἡ λεγομένη «Σύνοδος» δὲν εἰσηγεῖται οἰκονομία, ἀλλὰ σοβαρότατη κανονικὴ παρανομία, μὲ σοβαρότατες ἐκκλησιολογικὲς συνέπειες.”[Στρογγυλὴ Τράπεζα στην Μολδαβία:https://katanixis.blogspot.gr/2016/07/1.html]
[17] “..Ὅπως σωστὰ ἐλέχθη, οἱ ἔξυπνοι εἰσηγητές, ἀλλὰ καὶ οἱ ψηφίσαντες τὴν δῆθεν συμβιβαστικὴ καὶ εἰρηνοποιὸ φράση, κοροϊδεύουν καὶ τοὺς μὲν καὶ τοὺς δέ, καὶ τοὺς Ὀρθοδόξους ποὺ ἀρνοῦνται ὅτι οἱ αἱρετικοὶ εἶναι ἐκκλησίες καὶ τοὺς αἱρετικοὺς ποὺ νομίζουν ὅτι εἶναι ἐκκλησίες· τὸ «ἑτερόδοξες ἐκκλησίες» εἶναι τὸ ἴδιο μὲ τό «πόρνη παρθένος», «σκοτεινὸ φῶς», «ψεύτικη ἀλήθεια», «ὑγιὴς ἀσθένεια» καὶ «ἄθεη θεοσέβεια»..
[ΣΥΝΑΞΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΩΝ: ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ «ΣΥΝΟΔΟ» ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, https://katanixis.blogspot.gr/2016/09/blog-post_159.html]
[18]“Τό ἱερό μας Σῶμα δέν ἀπεδέχθη στό ἐπίδικο κείμενο «Σχέσεις Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας πρός τόν λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον» τόν ὅρο «ἑτερόδοξες Ἐκκλησίες» ὄχι ἀσφαλῶς ἀπό φονταμενταλιστική διάθεσι ἀλλά διότι ὁ ὅρος εἶναι ἀντιφατικός καί ἀπαράδεκτος διότι ἄν ὁμιλοῦμε περί Ἐκκλησίας αὐτή δέν μπορεῖ νά εἶναι ἑτερόδοξος καί ἄν ὁμιλοῦμε περί ἑτεροδόξου αὐτή δέν μπορεῖ νά εἶναι Ἐκκλησία, μέ τήν θεολογική ἔννοια τοῦ ὅρου [……] Γιά νά συμβιβάση ἡ ἀντιπροσωπεία μας τά ἀσυμβίβαστα ὑπέβαλε τήν πρότασι πού τελικά ἔγινε δεκτή ὅτι δέν ἀναγνωρίζει μέν τήν ὕπαρξι ἑτεροδόξων «Ἐκκλησιῶν» ἀλλά τήν ἱστορική ὀνομασία ἑτεροδόξων «Ἐκκλησιῶν» καί ἀντιλαμβάνεσθε τό ἀνεπέρειστο μιᾶς τέτοιας ἀποφάσεως διότι ὀνομασία ἔχει μόνο κάτι πού ὑπάρχει ἐν χώρῳ καί χρόνῳ. Ἑπομένως ἡ παραδοχή τῆς ὀνομασίας καί ὄχι τῆς ὑπάρξεως προσπαθεῖ νά συμβιβάση τά ἀσυμβίβαστα φαιδροποιόντας τά πράγματα.”
[Υπόμνημα Μητροπολίτου Πειραιώς Σεραφείμ
[19] Ματθ. κη’ 29
[20] Τίτ. γ΄ 10
[21][Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος] “..(1) ἀξιολογεῖ θετικὰ τὰ κείμενα τῶν Θεολογικῶν Διαλόγων, μερικὰ ἀπὸ τὰ ὁποῖα εἶναι γεμᾶτα ἀπὸ ἐκκλησιολογικὲς αἱρέσεις, ὅπως τὰ κείμενα τοῦ Balamand (1993), τοῦ Porto Alegre (2006), τῆς Ραβέννας (2007) καὶ τοῦ Πουσάν (2013), (2) ἐπαινεῖ τὸ παναιρετικὸ «Παγκόσμιο Συμβούλιο Ἐκκλησιῶν» (WCC) καὶ συνιστᾶ νὰ συνεχισθεῖ ὁ ἐξευτελισμὸς τῆς ἐκεῖ συμμετοχῆς μας καὶ τῆς ἐξίσωσής μας πρὸς τὶς δῆθεν ἐκκλησίες τοῦ Προτεσταντισμοῦ. ….Νομιμοποιώντας, λοιπόν, τὴν μὲ κακὸ τρόπο διενεργούμενη συμμετοχή μας στούς Διαλόγους καὶ ἀποκρύποντας τὴν μειοδοσία ἐκ μέρους τῶν ὀρθοδόξων ἀντιπροσώπων ἀποκρύπτει παραλλήλως, καὶ τὸ ὅτι δὲν ἔχει σημειωθεῖ ἕως σήμερα καμμία θεολογικὴ πρόοδος πρὸς τὴν ἀλήθεια σὲ κανέναν ἀπολύτως θεολογικὸ διάλογο..”
[Πηγή: Στρογγυλὴ Τράπεζα στην Μολδαβία: https://katanixis.blogspot.gr/2016/07/1.html]
[22]Με όσα εκεί αποφάσισαν και υπέγραψαν και οι”Ορθόδοξοι” αντιπρόσωποι αρνούνται βασικά δόγματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως το δόγμα της ενότητος και καθολικότητος της Εκκλησίας, αναγνωρίζουν το βάπτισμα των αιρετικών, την διαβόητη “βαπτισματική Θεολογία” ως και την πολυμπορφία στην διατύπωση των δογμάτων της πίστεως, να λέγει δηλαδή για την πίστη ο καθένας ό,τι θέλει”
[π. Θεόδωρος Ζήσης Θεοδρομία τ. ΗΙ 1-2 Υπόμνημα για την απόρριψη του Συνοδικού κειμένου “Σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον” σελ.256]
[23] Δεν υπάρχει εμφανέστερη και αυθαδέστερη καταπάτηση των Ιερών Κανόνων από το φαινόμενο των συμπροσευχών που τείνει να προσλάβει διαστάσεις επιδημικής νόσου, με βασικούς φορείς αυτού του συγκρητιστικού ιού τους πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως, από τον Αθηναγόρα μέχρι τον Βαρθολομαίο, με τις κατά καιρούς συναντήσεις και ασεβέστατες συμπροσευχές με τους αιρεσιάρχες πάπες της Ρώμης.” [αυτόθι σελ.261]
[24] “Η Ιερά Σύνοδος θεωρεί ότι τα κείμενα που υιοθετήθηκαν από τη Σύνοδο της Κρήτης θα πρέπει να υποβληθούν σε περαιτέρω θεολογική εξέταση και συζήτηση, με σκοπό την τροποποίηση, την επιμέλεια, τη διόρθωση και / ή την αντικατάστασή τους με άλλα, καινούργια έγγραφα που βρίσκονται εντός του πνεύματος και της παράδοσης της Εκκλησίας.”
[Η Τελική Απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τη Σύνοδο της Κρήτης, https://katanixis.blogspot.gr/2016/12/blog-post_75.html]
[25] “Δεν έχουν ακούσει ή διαβάσει, φαίνεται, οι λογιώτατοι συντάκτες του κειμένου (ενν, της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου) πόσες ψευδοσυνόδους και ληστρικές συνόδους έχει απορρίψει η συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας, που αποτελεί τον έσχατο κριτή των αποφάσεων, ό ότι όπως λέγει αξιωματικά ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής κριτήριο για το αν μια Σύνοδος είναι αληθής ή ψευδής είναι η “ορθότης των δογμάτων”... απλώς η παράγραφος αυτή φανερώνει ότι οι συντάκτες του κειμένου δεν είναι βέβαιοι για την αλήθεια αυτών που γράφουν και φοβούνται την κριτική, θέλουν εκ των προτέρων να θεωρήσουμε αλάθητες τις αποφάσεις τους, στερούνται επιχειρημάτων για να αποκρούσουν τον αντίλογο και επιδιώκουν να δεσμεύσουν την Σύνοδο να πάρει μέτρα εναντίον όσων δήθεν “διασπούν την ενότητα της Εκκλησίας”
[π. Θεόδωρος Ζήσης Θεοδρομία τ. ΗΙ 1-2 Υπόμνημα για την απόρριψη του Συνοδικού κειμένου “Σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον” σελ.260]
[26]Ὅπως ἀποδείχθηκε, δυστυχῶς, αὐτό δέν εἶναι καθόλου αὐτονόητο στίς μέρες μας. Γι’ αὐτό καί εἶναι λανθασμένο τό ἐπιχείρημα πού προβάλλεται κατά κόρον τόσο ἀπό πιστούς ὅσο καί ἀπό Ἱερεῖς καί Ἐπισκόπους, ὅτι θά πράξουμε «ὅ,τι πεῖ ἡ Ἐκκλησία» ἤ «περιμένουμε τήν ἀπόφαση τῆς Ἐκκλησίας», ἐννοώντας συνήθως καί ἄκριτα τήν ὁποιαδήποτε ἀπόφαση τῆς Διοικήσεως τῆς Ἐκκλησίας καί ἀγνοώντας, ὅτι ὑπάρχει σαφής διάκριση ἀνάμεσα στήν Ἐκκλησία, καθεαυτήν, -ὡς Θεανθρωπίνου μυστηριακοῦ Σώματος τοῦ Χριστοῦ- καί τήν Διοίκηση τῆς Ἐκκλησίας, ἡ ὁποία ἐκφράζει πράγματι τήν Ἐκκλησία, μόνον ὅμως ὑπό συγκεκριμένες καί σαφεῖς προϋποθέσεις”.
[πηγή:Δημήτριος Τσελεγγίδης, Θεολογική Τριλογία με αφορμή την Μεγάλη Σύνοδο, https://katanixis.blogspot.gr/2016/09/blog-post_28.html]
[27] Πρέπει ἐδῶ, παρά ταῦτα, νὰ γίνει ἡ ὑπενθύμιση, σὲ συσχετισμὸ μὲ τὴν δογματικὴ συνείδηση ὅλων τῶν μελῶν τῆς Ἐκκλησίας, καὶ τῶν λαϊκῶν, ὅτι ἡ μνημόνευση τῶν Ἐπισκόπων «ἐπ’ ἐκκλησίαις» δὲν εἶναι ἀπροϋπόθετη, ἀλλὰ συναρτᾶται πρὸς τὴν δογματική τους πίστη, καθὼς μνημονεύονται στὴν Θεία Λειτουργία – εἰλικρινῶς καὶ ὄχι ψευδῶς - ὡς «ὀρθοτομοῦντες [=διατυπώνοντας σωστὰ] τὸν λόγον τῆς τοῦ Χριστοῦ ἀληθείας» ἤ, μὲ ἄλλα λόγια, καὶ ὅπως προϋποθέτει ἡ Ἁγία Γραφή, «ἐπειδὴ αὐτοὶ ἀγρυπνοῦν γιὰ χάρη τῶν ψυχῶν μας».
[Πηγή: Στρογγυλὴ Τράπεζα στην Μολδαβία: https://katanixis.blogspot.gr/2016/07/1.html, ανακτήθηκε την 2/2/2016]
[28] [“Επικηρυγμένος” ο π.Νικόλαος Μανώλης στην Ι.Μ. Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως https://katanixis.blogspot.gr/2017/01/blog-post.html]
[29] Πρωτοδευτέρα Σύνοδος Κωνσταντινουπόλεως:
Κανὼν ιε’: “Οἱ γὰρ δι' αἱρεσίν τινα, παρὰ τῶν ἁγίων Συνόδων ἢ Πατέρων κατεγνωσμένην, τῆς πρὸς τὸν πρόεδρον κοινωνίας ἑαυτοὺς διαστέλλοντες, ἐκείνου τὴν αἵρεσιν δηλονότι δημοσίᾳ κηρύττοντος καὶ γυμνῇ τῇ κεφαλῇ ἐπ' ἐκκλησίας διδάσκοντος, οἱ τοιοῦτοι οὐ μόνον τῇ κανονικῇ ἐπιτιμήσει οὐχ ὑποκείσονται, πρὸ συνοδικῆς διαγνώσεως ἑαυτοὺς τῆς πρὸς τὸν καλούμενον ἐπίσκοπον κοινωνίας ἀποτειχίζοντες, ἀλλὰ καὶ τῆς πρεπούσης τιμῆς τοῖς ὀρθοδόξοις ἀξιωθήσονται. Οἱ γὰρ ἐπισκόπων, ἀλλὰ ψευδεπισκόπων καὶ ψευδοδιδασκάλων κατέγνωσαν, καὶ οὐ σχίσματι τὴν ἕνωσιν τῆς ἐκκλησίας κατέτεμον, ἀλλὰ σχισμάτων καὶ μερισμῶν τὴν ἐκκλησίαν ἐσπούδασαν ῥύσασθαι”.
[30] Η ερμηνεία των κανονολόγων.
Βαλσαμών: «Εάν δε εξ ευλόγου αιτίας τυχόν προφάσει αιρέσεως, αποστή τις από της του οικείου αρχιερέως κοινωνία, διά τι κολασθήσεται; Επάγουσιν οι Πατέρες ως ταύτα πάντα τότε γίνονται, όταν προφάσει εγκληματικής τινός υποθέσεως καθ’ εαυτόν τις του οικείου ποιμένος καταγνώσεται, και αποσχίση εαυτόν εκ τούτου, και τοιουτοτρόπως διαρρήξη την ένωσιν της Εκκλησίας. Ει γαρ μη δι’ εγκληματικήν αιτίασιν, αλλά δι’ αίρεσιν χωρίση τις εαυτόν από του επισκόπου αυτού ή του μητροπολίτου ή του πατριάρχου, ως επί εκκλησίας διδάσκοντος ανερυθριάστως διδάγματα τινά απηλλοτριωμένα του ορθού δόγματος, ο τοιούτος και προ εντελούς διαγνώσεως, πολλώ δε πλέον και μετά διάγνωσιν, εάν εαυτόν αποτειχίση, ήγουν χωρίση εκ της κοινωνίας του πρώτου αυτού, ου μόνον ου τιμωρηθήσεται, αλλά και τιμηθήσεται, ως ορθόδοξος. Ου γαρ απέσχισεν εαυτόν από επισκόπου, αλλά από ψευδεπισκόπου και ψευδοδιδασκάλου. Και το παρά τούτου γεγονός επαίνου άξιον εστίν, ως μη κατατέμνον την Εκκλησίαν, αλλά μάλλον συνάπτον αυτήν και του μερισμού απαλλάττον». [P.G.137, σελ. 1068-1069]
Ζωναράς: «Ει δ’ ο πατριάρχης τυχόν ή μητροπολίτης, ή ο επίσκοπος αιρετικός είη, και τοιούτος ως δημοσία, κηρύττειν την αίρεσιν, και γυμνή τη κεφαλή, αντί του, ανυποστόλως και μετά παρρησίας, διδάσκει τα αιρετικά δόγματα, οι αποσχίζοντες αυτού, όποιοι αν είεν, ου μόνον κολάσεως άξιοι ουκ έσονται διά τούτο, αλλά και τιμής, ως ορθόδοξοι, αξιωθήσονται, χωρίζοντες εαυτούς της των αιρετικών κοινωνίας. Τούτο γαρ δηλοί το αποτειχίζοντες. Το γαρ τείχος των εντός αυτού προς τους εκτός χωρισμός εστίν. Ου γάρ επισκόπου απέστησαν, αλλά ψευδεπισκόπου και ψευδοδιδασκάλου. Ουδέ σχίσμα τα της Εκκλησίας εποίησαν, αλλά μάλλον σχισμάτων την Εκκλησίαν απήλλαξαν όσον το επ’ αυτοίς». [P.G.137, σελ. 1069]
Αριστηνός: «Ει δε τινές, αποσταίεν τινός, ου διά πρόφασιν εγκλήματος, αλλά διά αίρεσιν, υπό συνόδου ή αγίων Πατέρων κατεγνωσμένην, τιμής και αποδοχής άξιοι, ως ορθόδοξοι». [P.G.137, σελ. 1070]
Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης: «εάν δε οι ρηθέντες πρόεδροι ήναι αιρετικοί, και την αίρεσιν αυτών κηρύττουσι παρρησία, και διά τούτο χωρίζονται οι εις αυτούς υποκείμενοι, και προ του να γένη ακόμη συνοδική κρίσης περί της αιρέσεως ταύτης, οι χωριζόμενοι αυτοί, όχι μόνον διά τον χωρισμόν δεν καταδικάζονται, αλλά και τιμής της πρεπούσης ως ορθόδοξοι, είναι άξιοι, επειδή, όχι σχίσμα επροξένησαν εις την Εκκλησίαν με τον χωρισμόν αυτόν, αλλά μάλλον ελευθέρωσαν την Εκκλησίαν από το σχίσμα και την αίρεσιν των ψευδεπισκόπων αυτών. Όρα και τον λα'. Αποστολικόν». [Πηδάλιον (4η έκδ. 1886), σελ. 292]
[31]Ερμηνεία εἰς τὸν ΙΕʹ ῾Ιερὸν Κανόνα τῆς Πρωτοδευτέρας ῾Αγίας Συνόδου ὑπὸ ἀοιδίμου ᾿Επισκόπου Νικοδήμου Μίλας
Ο ΚΑΝΩΝ οὗτος εἶναι συμπλήρωμα τοῦ ΙΓʹ καὶ τοῦ ΙΔʹ Κανόνος τῆς παρούσης Συνόδου, ἐπιτάσσει δέ, ἵνα, ἐφ᾿ ὅσον πρέπει νὰ ὑφίσταται ἡ σχέσις ἐκείνη (σχέσις ὑποταγῆς δηλονότι καὶ πειθαρχίας) τοῦ μὲν Πρεσβυτέρου πρὸς τὸν ᾿Επίσκοπον, τοῦ δ᾿ ᾿Επισκόπου πρὸς τὸν Μητροπολίτην, πολλῷ μᾶλλον δέον ὅπως ὑπάρχῃ ἡ τοιαύτη σχέσις πρὸς τὸν Πατριάρχην, εἰς ὃν τὴν κανονικὴν ὑπακοήν χρεωστοῦσιν ἅπαντες: οἱ Μητροπολῖται, οἱ ᾿Επίσκοποι, οἱ Πρεσβύτεροί τε καὶ οἱ λοιποὶ Κληρικοὶ τοῦ περὶ οὗ πρόκειται Πατριαρχείου. Καθορίσας ταῦτα περὶ τῆς πρὸς τὸν Πατριάρχην ὑπακοῆς, ὁ Κανὼν ποιεῖται γενικὴν παρατήρησιν καὶ ἐπὶ τῶν τριῶν (ΙΓʹ-ΙΕʹ) Κανόνων, δι᾿ ἧς λέγει, ὅτι τὰ ἐκδοθέντα προστάγματα ἰσχύουσι μόνον καθ᾿ ἢν περίπτωσιν ὑπεισάγονται σχίσματα ἕνεκεν ἀναποδείκτων τινῶν παραβάσεων τοῦ Πατριάρχου, τοῦ Μητροπολίτου καὶ τοῦ ᾿Επισκόπου. ᾿Εὰν ὅμως ᾿Επίσκοπός τις ἢ Μη- τροπολίτης ἢ Πατριάρχης ἄρξηται νὰ διακηρύττῃ δημοσίᾳ ἐπ᾿ ἐκκλησίας αἱρετικήν τινα διδαχήν, ἀντικειμένην πρὸς τὴν ᾿Ορθοδοξίαν, τότε οἱ προαναφερθέντες κέκτηνται δικαίωμα ἅμα καὶ χρέος ν᾿ ἀποσχοινισθῶσι πάραυτα τοῦ ᾿Επισκόπου, Μητροπολίτου καὶ Πατριάρχου ἐκείνου, διὸ οὐ μόνον εἰς οὐδεμίαν θέλουσιν ὑποβληθῆ κανονικὴν ποινήν, ἀλλὰ θέλουσι καὶ ἐπαινεθῆ εἰσέτι, καθ᾿ ὅσον διὰ τούτου δὲν κατέκριναν καὶ δὲν ἐπανεστάτησαν ἐναντίον τῶν νομίμων ᾿Επισκόπων, ἀλλ᾿ ἐναντίον ψευδεπισκόπων καὶ ψευδοδιδασκάλων, οὔτε καὶ ἐγκατέστησαν τοιουτοτρόπως σχῖσμα ἐν τῇ ᾿Εκκλησίᾳ, ἀλλ᾿ ἀντιθέτως, ἀπήλλαξαν τὴν ᾿Εκ- κλησίαν, ἐν ὅσῳ ἠδυνήθησαν, τοῦ σχίσματος καὶ τῆς διαιρέσεως. ῾Ο ᾿Αρχιμανδρίτης ᾿Ιωάννης (γνωστὸς Ρῶσος Κανονολόγος), ἔχων ὑπ᾿ ὄψιν τὰς ἱστορικὰς περιστάσεις τῆς ᾿Εκκλησίας τῆς Ρωσίας, παρατηρεῖ ἐν τῇ ἑαυτοῦ ἑρμηνεία τοῦ παρόντος Κανόνος πάντῃ ὀρθῶς καὶ ὑπὸ τὴν αὐστηρὰν ἔννοιαν τῆς Κανονικῆς ἐπιστήμης, ὅτι ὁ λόγῳ αἱρετικῆς διδασκαλίας τοῦ οἰκείου ᾿Επισκόπου ἀποσχιζόμενος Πρεσβύτερος δὲν θὰ εἶναι ἔνοχος, ἀλλ᾿ ἀξιέπαινος, πλὴν ὅμως μόνον τότε, ἂν ὁ εἰρημένος ᾿Επίσκοπος ἄρξηται κηρύσσων διδασκαλίαν ἀναφανδὸν ἀντιβαίνουσαν πρὸς τὴν διδαχὴν τῆς ᾿Ορθοδόξου ᾿Εκκλησίας καὶ ἐπισήμως καταδικασθεῖσαν ὑπὸ τῆς ᾿Εκκλησίας, καὶ ἄν ταύτην τὴν ψευδῆ διδασκαλίαν παῤῥησίᾳ καὶ δημοσίᾳ ἐπ᾿ ἐκκλησίας διακηρύττῃ, προτιθέμενος ἀποφασιστικῶς νὰ καταρρίψῃ τὴν ᾿Ορθόδοξον διδασκαλίαν καὶ νὰ στερεώσῃ τὴν αἵρεσιν· εἰ δ᾿ ἄλλως, (ἐὰν δηλαδὴ ᾿Επίσκοπός τις ἐξενέγκῃ ποιάν τινα ἰδιάζουσαν ἐπὶ ζητημάτων πίστεως καὶ ἤθους γνώμην αὐτοῦ, δυναμένην μὲν νὰ φανῇ τινι ὡς μη ὀρθή, μη οὖσαν ὅμως ἰδιαιτέρως σπουδαίαν καὶ ἐπανορθουμένην εὐχερῶς, τοῦ ἐν λόγῳ ᾿Επισκόπου μήπω ἐπὶ ἐσκεμμένῃ ἀνορθοδοξίᾳ ἐνοχοποιουμένου, ἢ ἐὰν πάλιν ὁ διαληφθεὶς ᾿Επίσκοπος ἐξενέγκῃ ἐσφαλμένην τινὰ διδασκαλίαν αὐτοῦ ἐν στενωτέρῳ κύκλῳ ὡρισμένων προσώπων, ὥστε εἶναι ἐφικτὸν νὰ διορθωθῇ ἡ ἐν προκειμένῳ διδασκαλία ἐντὸς τοῦ στενωτέρου τούτου κύκλου, τῆς εἰρήνης τῆς ᾿Εκκλησίας μη ἀθετουμένης), ἐν τοιαύτῃ περιπτώσει οὐδεὶς Πρεσβύτερος κέκτηται τὸ δικαίωμα τοῦ ἀποχωρίζεσθαι αὐθαιρέτως τοῦ οἰκείου ᾿Επισκόπου καὶ τοῦ δημιουργεῖν σχῖσμα· ἄλλως θὰ ὑπόκειται εἰς τὴν ἐν ἀναφορᾷ πρὸς ταῦτα ὑπὸ τοῦ ΛΑʹ ᾿Αποστολικοῦ Κανόνος προδιαγραφομένην ἐντολήν. (Σχετικοὶ Κανόνες: ΛΑʹ ᾿Αποστολικός· ΣΤʹ τῆς Οἰκουμενικῆς Βʹ· Γʹ τῆς Οἰκουμενικῆς Γʹ· ΙΗʹ τῆς Οἰκουμενικῆς Δʹ· ΛΑʹ καὶ ΛΔʹ τῆς ἐν Τρούλλῳ· ΣΤʹ τῆς ἐν Γάγγρᾳ· ΙΔʹ τῆς ἐν Σαρδικῇ· Εʹ τῆς ἐν ᾿Αντιοχείᾳ· Ιʹ, ΙΑʹ καὶ ΞΒʹ τῆς ἐν Καρχηδόνι· ΙΓʹ καὶ ΙΔʹ τῆς Πρωτοδευτέρας)»”. [Περιοδ. «᾿Ορθόδοξος ῎Ενστασις καὶ Μαρτυρία», ἀριθ. 3/᾿Απρίλιος-᾿Ιούνιος 1986, σελ. 73-74. Βλ. ᾿Επισκόπου Νικοδήμου Μίλας, Οἱ Κανόνες τῆς ᾿Ορθοδόξου ᾿Εκκλησίας μεθ᾿ ἑρμηνείας, τ. II, Novi Sad, σελ. 290-291. ῾Υπογραμμίσεις ἡμέτεραι. Μετάφρασις ἐκ τῆς Σερβικῆς ὑπὸ ῾Ιερομονάχου Εἰρηναίου Μπούλοβιτς (14/27.10.1981).]


86 σχόλια :

 1. Αστραπές και κεραυνοί από πατέρα Νικόλαο Μανώλη και πατέρα Θεόδωρο Ζήση ζούμε αυτές τις ημέρες. Το θάρρος και το κουράγιο που μας δίνουν, τεράστια. π. Νικόλαε, να είσαι γερός, να μας αναπαύεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να μείνουμε μαζί τους μέχρι το τέλος

   Διαγραφή
 2. «ὁ λόγῳ αἱρετικῆς διδασκαλίας τοῦ οἰκείου ᾿Επισκόπου ἀποσχιζόμενος Πρεσβύτερος δὲν θὰ εἶναι ἔνοχος, ἀλλ᾿ ἀξιέπαινος, πλὴν ὅμως μόνον τότε, ἂν ὁ εἰρημένος ᾿Επίσκοπος ἄρξηται κηρύσσων διδασκαλίαν ἀναφανδὸν ἀντιβαίνουσαν πρὸς τὴν διδαχὴν τῆς ᾿Ορθοδόξου ᾿Εκκλησίας καὶ ἐπισήμως καταδικασθεῖσαν ὑπὸ τῆς ᾿Εκκλησίας, καὶ ἄν ταύτην τὴν ψευδῆ διδασκαλίαν παῤῥησίᾳ καὶ δημοσίᾳ ἐπ᾿ ἐκκλησίας διακηρύττῃ, προτιθέμενος ἀποφασιστικῶς νὰ καταρρίψῃ τὴν ᾿Ορθόδοξον διδασκαλίαν καὶ νὰ στερεώσῃ τὴν αἵρεσιν· εἰ δ᾿ ἄλλως, ἐν τοιαύτῃ περιπτώσει οὐδεὶς Πρεσβύτερος κέκτηται τὸ δικαίωμα τοῦ ἀποχωρίζεσθαι αὐθαιρέτως τοῦ οἰκείου ᾿Επισκόπου καὶ τοῦ δημιουργεῖν σχῖσμα· ἄλλως θὰ ὑπόκειται εἰς τὴν ἐν ἀναφορᾷ πρὸς ταῦτα ὑπὸ τοῦ ΛΑʹ ᾿Αποστολικοῦ Κανόνος προδιαγραφομένην ἐντολήν». (῾Ερμηνεία εἰς τὸν ΙΕʹ ῾Ιερὸν Κανόνα τῆς Πρωτοδευτέρας ῾Αγίας Συνόδου ὑπὸ ἀοιδίμου ᾿Επισκόπου Νικοδήμου Μίλας)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πατερ Νικολαε ευλογειται μη φοβου το μικρον ποιμνιο ιεναι οπως η ζυμη ειναι λιγη ομως ζωοπιη ολον τον κοσμον αρκει να το θελει αγονησθητε τον αγωνα τον καλον του ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ Βραχωριτης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Είναι προφανές ότι η διάσταση απόψεων, σε ωρισμένα σημεία, των κειμένων της Πανορθόδοξης Συνόδου και του φυλλαδίου "Προς τον λαόν", δεν είναι "ψέμματα", όπως λέει η ανάρτηση, αλλά η Ιερά Σύνοδος ενημερώνει τον λαό για τις σωστές και Ορθόδοξες απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, τις οποίες δεν μπόρεσε να επιβάλη 100 % μέσα στην Πανορθόδοξη Σύνοδο.
  Καλεί λοιπόν τον λαό, με έμμεσο και διακριτικό τρόπο, να δέχεται τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως αναφέρονται στο φυλλάδιο, ανεξαρτήτως αν τα κείμενα της Πανορθόδοξης Συνόδου συμφωνούν ή όχι.
  Εκφράζει λοιπόν τις επιφυλάξεις της με ήπιο και σκιασμένο τρόπο, χωρίς θόρυβο και έντονη διατύπωση, όπως έγινε με τις ανακοινώσεις των Βουλγάρων ή των Γεωργιανών, για να προφυλάξη ενδεχομένως και το κύρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με το οποίο μας συνδέουν δεσμοί αίματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. κοιμήσου αγγελούδι μου
   κοιμήσου εσύ μωρό μου...

   Διαγραφή
  2. Μα, τι λέτε τώρα; Είναι δυνατόν να καταλαβαίνετε αυτό;

   Διαγραφή
  3. Αγαπητε ανωνυμε 6:21, κοροιδευεις τον εαυτο σου η προσπαθεις να κοροιδεψεις εμας; Το οικουμενικο πατριαρχειο ειναι στην καρδια μας, ο κ. Βαρθολομαιος που κατεχει αυτη τη θεση, δεν την σεβεται, δεν την τιμα, δεν στεκεται στο υψος που του δινει ο οικουμενικος θρονος. Εχει δωσει τα αγια τοις κυσι (στους σκυλους). Εχει αποδιξει ολα τα χρονια της ποιμαντοριας του οτι βρισκεται εκει για να σχισει και να διαλυσει την ορθοδοξη εκκλησια. Δυστυχως στον αγωνα του αυτον βρηκε συμπαραστατες και την ιεραρχια της Ελλαδικης Εκκλησιας. Καλη μετανοια εν Κυριω. Χ. Α.

   Διαγραφή
  4. "για να προφυλάξη ενδεχομένως και το κύρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με το οποίο μας συνδέουν δεσμοί αίματος." : Αὐτὸ τὸ τελευταῖο παραπέμπει σὲ ἐθνοφυλετισμό.

   Διαγραφή
  5. Αγαπητέ 6:21 παραπλανείς εν γνώσει σου.
   Η σύνοδος στο Κολυμπάρι ήταν ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ.
   Αν ήθελαν να ενημερώσουν θα έπρεπε να πουν την αλήθεια για την ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ Κρητης και όχι να την αποκαλούν Αγία και Μεγάλη.
   Αντί λοιπόν να πουν την αλήθεια για τη ψευτοσυνοδο που εισάγει τον ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ στην ορθοδοξία την αποκαλούν παραπλανητικά Αγία και Μεγάλη περιγράφοντας αυτά που θα έπρεπε να ακούσουν (από μία αληθινή συνοδό) οι πιστοί και όχι τα πραγματικά ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΑ πορίσματα που ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ (υπεγράφησαν και απο τον Ιερονυμο) στην ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ ΛΗΣΤΡΙΚΗ ψευτοσυνοδο Κρητης.

   Διαγραφή
  6. Σε όλη την εκκλησιαστική ιστορία είδες κάποιον Άγιο ή Αγία της Ορθοδόξου Εκκλησίας να " Εκφράζει τις επιφυλάξεις με ήπιο και σκιασμένο τρόπο, χωρίς θόρυβο και έντονη διατύπωση" όταν το κινδυνευόμενο ήταν η Ορθή Πίστη? Που τις διαβάσατε και ποιος σας τις έμαθε αυτές τις καινοτομίες? Μήπως ο Κύριος μιλούσε με σκιασμένο τρόπο? Μήπως οι Απόστολοι μιλούσαν με σκιασμένο τρόπο? Τι δουλειά έχει η Αλήθεια με τις σκιές?

   Ο Κύριος λέει : Εγώ είμαι η Οδός και η Αλήθεια και η Ζωή.

   Κυριάκος Βαρβέρης

   Διαγραφή
  7. ΤΡΙΑΤΑΤΙΚΟΣ

   Μα αφού λέει το κείμενο πως ο ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΣ είναι καταδικαστέος.
   Το κύρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προφυλάσσεται λέγοντας
   την αλήθεια.

   Το αντίθετο είναι στρουθοκαμηλισμός.

   Διαγραφή
  8. Ανωνυμε 6:21 εισαι τελειως λαθος. Τι ειναι αυτα που λες;

   Διαγραφή
  9. To κριτικό-αποδομητικό της ψευδοσυνόδου του Κολυμπαρίου κείμενο της Εκκλησίας της Βουλγαρίας αποτελεί μνημείο Ορθοδόξου θεολογίας και θα πρέπει να κορνιζαρισθεί και αναρτηθεί σε περίοπτη θέση σε όλες τις Ορθόδοξες θεολογικές σχολές ανώνυμε 6:21 4/2.
   Οι Βούλγαροι ιεράρχες έβαλαν τα γυαλιά στους δικούς μας.
   Όσο για το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως μόνο του σκάβει το λάκκο του με την προδοτική πολιτική που ακολουθεί στον τομέα των διαχριστιανικών και διαθρησκειακών σχέσεων.
   Λ.Ν.

   Διαγραφή
 5. Μπράβο πατέρα Νικόλαε,ξεσκεπάζεις πανέξυπνα και διεξοδικά την απάτη τους και την πανουργία τους...Πάλι όμως μας μένει η πίκρα....Ούτε παιδιά του δημοτικού δεν θα έγραφαν ένα τόσο κουτοπόνηρο και χαζό κείμενο σαν αυτό της "Ιεράς συνόδου προκειμένου να μπαλώσουν τα αμπάλωτα"!Κι αυτοί είναι "επίσκοποι"! της Ορθόδοξης Εκκλησίας!Αγράμματοι και αμόρφωτοι, στρουθοκάμηλοι-επισκοπίσκοι, διοικούν και κατευθύνουν την εκκλησία του Χριστού και ζητάνε να τους παραδώσουμε τις ψυχές μας, στα ανίκανα χέρια τους και στα αδύναμα μυαλά τους!Κατάντια ,ξεπεσμός και αθλιότητα!Ούτε να μας εξαπατήσουν δεν μπορούν!!!Δεν τους κόβει ντιπ!Και από αυτούς τους ανθρώπους ζητάμε να τα βάλουν με τους αιρετικούς,με τους μασόνους,με τον αιρεσιάρχη και παμπόνηρο βαρθολομαίο,με τον αντίχριστο πάπα, με τον πανούργο σατανά!Μα δεν τραβάει η ομάδα!Που τους βρήκανε Θεέ μου!Ποιός τους έδωσε τέτοιο αξίωμα, δίπλα στους φωτισμένους Αποστόλους,τους Μάρκους τους Ευγενικούς,τους Χρυσόστομους, τους Βασίλειους,τους Γρηγόριους και τόσες εκατοντάδες Πεφωτισμένους Άγιους Ιεράρχες;Δεν ντρέπονται λίγο να αυτοαποκαλούνται αρχιερείς,επίσκοποι;Λίγη αυτογνωσία,λίγη,ελάχιστη εξυπνάδα να είχαν, θα είχαν σχεδόν όλοι τους παραιτηθεί.Έχουν γίνει Πανορθοδόξως ρεζίλι σαν άλλοι γυμνοί βασιλιάδες του Άντερσεν και μυαλό δεν βάζουν. Μωραίνει άραγε ο Θεός ον βούλεται απολέσει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. καμία πίκρα
   μας αντιμετωπίζουν όπως η πολιτική εξουσία
   ως αριθμούς και μάζα που μπορούν να χειραγωγήσουν
   όχι ως ψυχές
   δυστυχώς ξέχασαν πως ΔΕΝ είναι κοσμική εξουσία
   όχι όλοι βέβαια
   υπάρχουν ελάχιστα μεν λαμπρά δε, παραδείγματα ιερέων που θα κάνουν την ανατροπή
   αυτοί είναι οι επίλεκτοι του Κυρίου και τα αρνιά του Θεού αυτών την φωνή θα ακούσουν

   Διαγραφή
 6. Ο π. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΕΤΙΝΑΖΕΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ.

  ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΙ ΘΑ ΑΡΝΗΘΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ή ΝΑ ΔΙΑΝΕΙΜΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΣΤΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. όποιος είναι αληθινά κοντά στον Θεό δεν πρόκειται να ξεγελαστεί από κανένα κείμενο ας είναι και αμόρφωτος, ας είναι ηλικιωμένος κλπ ας μην γνωρίζει ούτε γραφή ούτε ανάγνωση, πόσο μάλλον να δύναται να κατανοήσει βαθειά θεολογικά κείμενα που αφορούν τα δογματικά, δεν έχει καμιά απολύτως σημασία για ένα παιδί του Θεού
  πληροφορείται εσωτερικά από την Χάρη, το έχω δει με γιαγιές αμόρφωτες από το καλοκαίρι που διάβασαν το κείμενο για την σύνοδο
  δυστυχώς αυτό το υποτιμούν εντελώς και δεν το λαμβάνουν καν υπ όψιν οι ιεράρχες μας, με αποτέλεσμα να διακινδυνεύουν να χάσουν το αληθινό ποίμνιο του Κυρίου, ίσως να μην τους ενδιαφέρει και να νοιάζονται να συρρέει κόσμος στην Εκκλησία, ωστόσο θα δώσουν λόγο και καλό είναι να το έχουν υπ όψιν
  αύριο θα βγουν και θα διαβάσουν γρήγορα γρήγορα το κείμενο όπως διαβάζουν ανακοίνωση απ την μητρόπολη όπου κάποιοι δυσανασχετούν πάρα πολύ διότι κάποιοι το κάνουν αυτό πριν βγουν με το άγιο δισκοπότηρο, και μετά θα εφησυχάσουν την συνείδηση τους ότι όλα καλά πάει κι αυτό, είναι καλά με τον δεσπότη τους, έκαναν υπακοή κι όλα εντάξει.
  Είναι έτσι όμως;;
  Αυτά τα χέρια που τελέσαν το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας παρουσία της Θεοτόκου και όλων των Αγίων και Αγγέλων, μπορούν να πιάσουν ένα κείμενο και να το διαβάσουν στους πιστούς χωρίς να τους το εξηγήσουν;
  οφείλουν να το εξηγήσουν στους πιστούς όπως κάνουν με το Ευαγγέλιο κάθε Κυριακή

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Χιλια ευγε πατερ Νικολαε.Την ευχη σας.Ιωαννης Δημητρουκας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ευχαριστούμε π. Νικόλαε που αποκαλύπτετε το ψέμα, το προσωπείο και τις ύπουλες μεθοδεύσεις της παναίρεσης του οικουμενισμού. Μακάρι να ακολουθήσουν το ομολογιακό σας παράδειγμα και άλλοι Ορθόδοξοι Πατέρες που αγωνιούν για την Ορθόδοξη Πίστη των Αγίων Πατέρων και των Οικουμενικών Συνόδων. Άξιος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Όλος ο πιστός λαός είναι μαζί σας π. Νικόλαε! Ευχαριστούμε για τον αγώνα σας, μην σταματάτε να μιλάτε για την Αλήθεια και όλοι θα είμαστε δίπλα σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Διαβαζω πολλα ιστολογια καθημερινα αλλα το ιστολογιο κατανυξις ειναι ξεχωριστο ορθοδοξο χριστιανικο .Ο π.Νικολαος δεν αναπαυει μονο τα πνευματικα του παιδια αλλα και ολους εμας που τον παρακολουθουμε σιωπηλα και με χαρα γιατι λειτουργει με ορθοδοξια και ορθοπραξια.Καλη δυναμη στο π.νικολαο και στους συνεργατες του ιστολογιου.Με σεβασμο απο Ηρακλειο Κρητης Μαρια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Τόση αστήρευτη Πίστη και Φώτιση μόνο Μία πηγή μπορεί να έχει!
  Ευγνωμονούμε και ευχαριτούμε καθημερινά τον Θεό που σας ενισχύει και δεν μας αφήνει έρμεα στα νύχια των Οικουμενιστών και χλιαρών ταγών της Εκκλησίας!
  ΑΞΙΟΣ! ΑΞΙΟΣ! ΑΞΙΟΣ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ακούραστε και άοκνε πατέρα μας, σπεύδεις να μας προφυλάξεις από το ψέμα, πριν προλάβουν "οι εχθροί της πίστης" οι αιρετικοί ψευδολόγοι να διασπείρουν με τα αδιάντροπα ψεύδη τους για την δήθεν πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης. Ντροπή τους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Με πονηριά και διπλωματία συγκαλύπτουν την ντροπή της ψευδοσυνόδου.Ο Θεός όμως "αγαπάει τον κλέφτη αλλά και το νοικοκύρης Στέλλει τους ανθρώπους Του για να προστατεύσει το λαό Του .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. η ντροπή είναι ότι από τους 800 ψήφισαν μόνο 10
  πολύ δημοκρατικό!
  εκδόθηκε και βιβλίο!
  πιστεύουν ότι ο κόσμος θα σπεύσει να το αγοράσει;;
  Κύριε Ελέησον

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. πατερ Μανώλη σε θαυμάζουμε και σε μνημονεύουμε καθημερινώς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Άγιε πατέρα μας Νικόλαε σε ευχαριστούμε μέσ΄ από την καρδιά μας για την παρρησία σου και την ομολογία σου που δυστυχώς δεν υπάρχει παρά σε ελάχιστους κληρικούς. Ο λόγος σου είναι βάλσαμο και παρηγοριά στις ψυχές μας και τα θεολογικά σου επιχειρήματα είναι καταπέλτης ενάντια στους δειλούς επισκόπους που συμφώνησαν στην έκδοση αυτής της επαίσχυντης εγκυκλίου. Φαίνεται ότι ''δεν τους καίγεται καρφί'' για την Ορθοδοξία αφού όπως και σεις αποδεικνύετε, τα κείμενά τους δεν συμφωνούν με τους Αγίους Πατέρες και τις αποφάσεις των προηγουμένων Αγίων Οικουμενικών Συνόδων και είναι γεμάτα αντιφάσεις. Μάλλον τους νοιάζει να μην δυσαρεστήσουν τον μεγάλο προ'ι'στάμενό τους που βάλλεται όπως ισχυρίζονται από πολλούς εχθρούς, πραγματικούς ή φανταστικούς. Λες και μόνο αυτός βάλλεται στην εποχή μας και έχει το δικαίωμα γι΄ αυτό να διαστρέφει την Πίστη. Τον Άγιο Πειραιώς που αυτός πραγματικά πολεμείται και συκοφαντείται συστηματικά από όλες τις σκοτεινές δυνάμεις ποιος βγαίνει δημόσια να τον υποστηρίξει και να τον ενισχύσει στο πολυσύνθετο μέτωπο που έχει ανοικτό; Μα επιτέλους με τί ασχολούνται όλοι οι επίσκοποι στην Ελλάδα εκτός από τους γνωστούς 6-7-8 άντε 10; Ας συνέλθουμε όλοι και ας συνταχθούμε με την Αλήθεια χωρίς φόβο και έως θανάτου και Κύριος ο Θεός θα πολεμήσει υπέρ ημών για την τελική Νίκη (πρβλ. Σοφ. Σειράχ).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ευγε π. Νικολαε που μας δειχνετε την αληθεια. Συγχαρητηρια για το εργο σας.
  Την ευχη σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. To τυρακι το βλεπετε, το καλαμι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τις καλαμιές και τα καλάμια των οικουμενιστων που προσεύχεστε να συγχωρεθούν οι Άγιοι πατέρες που έπεσαν θύματα του αρχεκακού όφη τις βλέπεις εσύ; Εξυπνε ... Ε έξυπνε...

   Διαγραφή
  2. Πολύ εξυπνάκιας το παίζεις. Πως τολμάς να κοροϊδεύεις έναν ιερέα;

   Διαγραφή
 20. Άξιος πατέρα Νικόλαε! αγωνιστή της Πίστης και της Παράδοσης των Πατέρων! Οι Ιεράρχες νομίζουν πως θα εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό αλλά ο Θεός στέλλει τους γνήσιους ποιμένες, λίγους μεν αλλά οπλισμένους με τη χάρη Του για να ποιμανουν τα πρόβατά Του.
  Σας ευχαριστούμε ! Ο Κύριος να σας ενδυναμώνει και χαριτώνει στον τιτάνιο αγώνα που διεξαγεται, Δαυίδ εναντίον Γολιάθ !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. μακάρι να είχαμε έναν Πατριάρχη Τιτάνα της Ορθοδοξίας σαν τον πατέρα Θεόδωρο Ζήση, φωτισμένο
  μακάρι...έχει ο Θεός...έχουμε την ελπίδα ότι ο Κύριος θα μας τον δώσει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΩΓΜΟ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΣΑΒΒΑ ΛΑΥΡΕΩΤΗ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ
  ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΒΕΒΑΡΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΚΛΟΝΙΣΜΕΝΗ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΖΗΤΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ, ΒΕΒΑΙΩΣ ΖΗΤΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΖΗΣΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ
  ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Πάτερ Νικόλαε ευλογείτε!

  Μήπως έχετε πλανηθεί; διάβασα το φυλλάδιο ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ που προμηθεύτηκα από την εκκλησία την Κυριακή και δεν βλέπω πουθενά τπτ απ' όσα περιγράφετε.

  Υ.γ.:
  Ευχαριστώ δια τις προσευχές σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι απλό: Βάζετε αντιαιρετικά γυαλιά που τα προσφέρουν δωρεάν όλοι οι άγιοι της ορθοδοξίας και επαναλαμβάνετε την ανάγνωση καί των δύο κειμένων.

   Διαγραφή
  2. Υ.Γ.
   Διαβάστε και τα κείμενα του Κολυμπαρίου. Κατόπιν, μαυρίστε τις διαφορές με τα άλλα δύο κείμενα και ενώστε με τελίτσες. Βγαίνει ένα τέρας. Αποκλείεται με ορθόδοξα γυαλιά χωρίς λάσπη να μην το δείτε. Δεν σας τρομάζει;

   Διαγραφή
  3. ΠΟΎ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ;
   ΕΓΩ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΕ Ο ΙΕΡΕΑΣ ΚΑΜΙΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΙΡΑΣΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΦΥΛΛΑΔΙΟ, ΟΥΤΕ ΕΙΔΑ ΚΑΠΟΙΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ Ή ΝΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ

   Διαγραφή
  4. Ευλόγησον κοινωνιολόγε, αλλά αυτός είναι ο σκοπός του φυλλαδίου. Δεν ξέρεις το χρονικό της ψευδοσυνόδου; Από την προετοιμασία της εν κρυπτώ και μέχρι τώρα, όλα στα μουλωχτά. Ο π. Νικόλαος και όποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις μπορεί να δει την πραγματικότητα. Όντως οχιές διμούτσουνες οι οικουμενιστές.

   Διαγραφή
  5. Ο Κύριος να σας ευλογεί!

   Το μαρτύριο της συνειδήσεως κάποιες φορές γίνεται αφόρητο. Για την αγάπη του Κυρίου μας Ιησού αξίζει όλα να τα υπομένουμε.

   Ελθέτω η Βασιλεία Σου!

   Διαγραφή
  6. Όχι όμως όταν βαλλεται ο ίδιος ο Ιησούς ο Κύριός μας

   Διαγραφή
 24. ποιός ασχολείται με πατριάρχη και αρχιεπίσκοπο και σύνοδο και εγκύκλιο αυτήν την στιγμή; δεν είναι δίπλα μας τέλος
  αυτοί θα λάβουν την ανταμοιβή τους από τον Κύριο πια...
  δεν βλέπετε τί γίνεται;
  πόση οργή έχουν οι πρόσφυγες; προσφυγάκι επιτέθηκε σήμερα σε αστυνομικό με την γροθιά σε πολεμικό στυλ και ένα άλλο προσφυγάκι έκανε χειρονομία σφαγής στον λαιμό
  οι συνπροσευχές τους στην Μυτιλήνη με τον πάπα θα ανταμειφθούν από τον Κύριο μας
  οι εισαγγελείς και οι αστυνομικοί θα επέμβουν να προστατέψουν εμάς τους φορολογούμενους από τυχόν εξέγερση και επίθεση των χιλιάδων προσφύγων γιατί όπως είδαμε ο υπουργός Μουζάλας τα χασε σήμερα στο Ελληνικό στο χοτ σποτ και τα χρειάστηκε, οι Αλβανοί προκαλούν επίσης...
  ή θα ασχολούνται να συλλάβουν τον Γέροντα Μεθόδιο μην τους ξεφύγει γιατί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για κάποιους;;
  μπορεί ένας εισαγγελέας και ένας αστυνομικός ΤΩΡΑ να με διαβεβαιώσει και να καθησυχάσει την οικογένεια μου ότι όλες αυτές οι χιλιάδες μεταναστών δεν θα μπουκάρουν στο σπίτι μου να μας σφάξουν οικογενειακώς ή θα επιμένουν να ασχολούνται με άκακους ανθρώπους της προσευχής και της διακονίας με τον μητροπολίτη Πειραιώς και τον Γέροντα Μεθόδιο;
  άντε γιατί η αγανάκτηση μας έχει χτυπήσει κόκκινο


  τρέμει η γη της Μυτιλήνης από σεισμούς όπως στην Ιταλία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Άγιος και άξιος. Μακάρι να απαντήσει ο λαός σε αυτό το φυλλάδιο. Είναι θέμα συνείδησης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Σεβαστέ μας γέροντα Νικόλαε μην προχωρήσετε ακόμα σε αποτείχιση.
  Περιμένετε.
  Κάνατε μέχρι σήμερα τόσο αγώνα.
  Μην δώσετε τη χαρά στους Οικουμενιστές.
  Αυτοί θα το εκμεταλλευτούν με δυσάρεστες συνέπειες για τον κλήρο και το λαό.Θα μας διχάσουν και θα έχουμε σχίσματα.
  Ίσως να κάνω λάθος.
  Αυτή όμως είναι η γνώμη μου.
  Ο Θεός να σας φωτίζει πάντα.
  Π.Κ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. δηλαδη ο Γερων Σαββας που αποτειχιστηκε τι εστιν αιρετικος κατα την γνωμη σου?
   «Ὅσοι δὲν εἶναι τῆς ἀληθείας

   δὲν εἶναι οὔτε τῆς τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας»   Ἅγιος Γρηγόριος ὁ Παλαμᾶς

   «Ἔχομε παραγγελίαν ἀπὸ τὸν ἴδιο τὸν Ἀπόστολον,

   ἐάν κάποιος δογματίζῃ ἢ μᾶς προστάσσῃ νὰ κάνωμε κάτι

   ἀντιθέτως ἀπ΄ ὅ,τι παρελάβομεν,

   ἀντιθέτως ἀπ' ὅ,τι οἱ ὁρίζουν οἱ Κανόνες τῶν κατὰ καιροὺς Συνόδων,

   Oἰκουμενικῶν καὶ Τοπικῶν,

   νὰ μὴ τόν δεχώμεθα

   καὶ οὔτε νὰ τόν ὑπολογίζωμε μεταξὺ τοῦ κλήρου τῶν ἁγίων».


   Ἅγιος Θεόδωρος ὁ Στουδίτης
   Ἅγιος Πέτρος Ἀλεξανδρείας

   Αὐτὸ εἶναι φανερὸ τοὐλάχιστον καὶ ἀπὸ τρία γνωστὰ σὲ ὅλους μας περιστατικά. Ἀπὸ τὴν ἐμφάνιση τοῦ Κυρίου μὲ σχισμένο χιτῶνα στὸν Ἅγιον Πέτρον Ἀλεξανδρείας, πρὸ τῆς συνοδικῆς καταδίκης τοῦ Ἀρείου, διὰ τῆς ὁποίας ἐμφανίσεως ὁ Κύριος προειδοποιεῖ τὴν Ἐκκλησία ἐναντίον τοῦ αἱρεσιάρχου. Ὅπως λέγει ἡ σχετικὴ διήγηση ὁ Κύριος προειδοποίησε τὸν Ἅγιον Πέτρον Ἀλεξανδρείας νὰ μὴ δεχθῇ οὔτε ὁ ἴδιος τὸν Ἄρειο σὲ κοινωνία, οὔτε οἱ διάδοχοί του, Ἀχιλλᾶς καὶ Ἀλέξανδρος
   Ἅγιος Σάββας Βατοπεδινὸς

   Ἄλλο παράδειγμα ἔχουμε ἀπὸ τὸ Βίο τοῦ Ὁσίου Σάββα τοῦ Βατοπεδινοῦ καὶ διὰ Χριστὸν Σαλοῦ, ὅπου διασώζεται ὑπερφυὲς ὅραμα τοῦ Ἁγίου Σάββα· ὁ Ὅσιος, ἔχοντας κάποια ἀμφιβολία γιὰ τὰ θεολογικὰ θέματα, εἶδε Σύνοδο Ἁγίων Ἀρχιερέων τῆς Θριαμβευούσης Ἐκκλησίας ἐν οὐρανῷ νὰ ἀναθεματίζῃ τὸν αἱρετικὸ ἀντι-ησυχαστὴ Ἀκίνδυνον. Ἂς σημειωθῆ, ὅτι ἡ οὐρανία αὐτὴ καταδίκη ἔλαβε χώρα ἐνῷ ὁ Ἀκίνδυνος, πρὸ ὀλίγου συνοδικῶς μὲν καταδικασμένος (1341), ἐτύγχανεν ὅμως τῆς πολλῆς προστασίας τοῦ ὁμόφρονός του Πατριάρχου ΚΠόλεως Ἰωάννου Καλέκα · λέγει ὁ Ὅσιος Σάββας ἐπὶ λέξει, ἀφοῦ περιγράφει λεπτομερῶς τὸ θεῖο ὅραμα «... Ἀνοίγει τότε ἐκεῖνος ὁ φοβερὸς ἄγγελος τὸ βιβλίο -τί φρικτὸ θέμα καὶ ἄκουσμα!- καὶ λέει: "Ὁ Ἀκίνδυνος, ὁ ὁποῖος ἐλάλησε βλάσφημα κατὰ τῆς τοῦ Θεοῦ Ἐκκλησίας, ὁ δεύτερος Ἰούδας, ὁ προδότης τῆς εὐσεβείας, ὁ δεύτερος Ἄρειος, ποὺ ἔσχισε ὅπως ἐκεῖνος τὴν τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησία, ὁ ἀποστάτης, ὁ προφανὴς τῆς ἀληθείας ἐχθρὸς καὶ πολέμιος, ἂςεἶναι ἀνάθεμα". Σ' αὐτὰ τὰ λόγια λύνει ἀμέσως τὴ σιωπὴ ὁ λαμπρὸς ἐκεῖνος χορὸς τῶν ἀρχιερέων, καὶ μαζὶ μὲ ὅλο τὸ πλῆθος βροντοφωνάζει τὰ ἴδια λόγια: Ἀνάθεμα! Ἡ βοὴ αὐτή, ἀνάμικτη, δυναμώνει ὅλο καὶ περισσότερο, κι ἐπαναλαμβάνει πολλὲς φορὲς τὸ ἀνάθεμα. Τότε κι ἐγώ, σάν νὰ μὲ σπρώχνει μιὰ ἀόρατη δύναμη, φωνάζω τὰ ἴδια λόγια μὲ τοὺς ἄλλους»[6].
   Εἶναι ἡλίου φαεινότερον, ὅτι ἡ αἵρεση καταδικάζεται πρῶτα ἀπὸ τὸ «ἀόρατο μέρος τῆς Ἐκκλησίας», τὸν Παντογνώστη Θεάνθρωπο καὶ ὅσους ζοῦν παρ' Αὐτῷ Ἁγίους, ἀκόμη καὶ ἂν δὲν καταδικάζεται ἀμέσως ἀπὸ τὴν στρατευομένη Ἐκκλησία. Λοιπόν, οἱ ἄνθρωποι αἱρετικῶν φρονημάτων θέτουν ἑαυτοὺς καὶ ὑπ' αὐτὴν τὴν ἔννοια ἐκτὸς τῆς Ἐκκλησίας, δηλαδὴ ἐκτὸς τῆς Κοινωνίας τοῦ Χριστοῦ καὶ τῶν Ἁγίων, ὡς «ἀντιπίπτοντες τῷ Πνεύματι τῷ Ἁγίῳ»[7]. Μάλιστα τὸ πάθος τῆς αἱρέσεως εἶναι τὸ ἀποκορύφωμα τῆς χειρίστης ἁμαρτίας, δηλ. τῆς ὑπερηφανίας, ἐφ΄ὅσον ὁ αἱρετίζων προτιμᾷ φιλαύτως τὴ γνώμη του ἔναντι ὅλης τῆς Ἐκκλησίας καὶ τῆς σωστικῆς Παραδόσεώς της, ἔναντι τῆς σωτηρίας τοῦ ἰδίου καὶ τῶν θυμάτων του.
   πηγη Θεοδρομια
   Χατζητριανταφυλλου Βασιλειος

   Διαγραφή
  2. Περί ασπασμού <>

   Μάξιμος ο Ομολογητής Μυσταγωγία.

   ΙΖ'. Τίνος σύμβολο εἶναι ὁ θεῖος ἀσπασμὸς

   Κι ὁ πνευματικὸς ἀσπασμός, ποὺ ἀπευθύνεται σ' ὅλους, εἶναι πρότυπο καὶ προδιαγραφὴ τῆς ὁμόνοιας, τῆς ὁμοφροσύνης ὅλων μεταξύ τους καὶ τῆς λογικῆς ταυτότητας, ποὺ θὰ πραγματοποιηθῆ τὸν καιρὸ τῆς ἀποκάλυψης τῶν μελλοντικῶν ἀνείπωτων ἀγαθῶν, ποὺ ἀποτελεῖ προσδοκία πίστης κι ἀγάπης. Ἐξαιτίας τῆς ἀποκάλυψης αὐτῆς οἰκειώνονται οἱ ἄξιοι τὸ Λόγο καὶ Θεό. Γιατί τὸ στόμα εἶναι τοῦ λόγου σύμβολο καὶ γιὰ τοῦτο ἀκριβῶς ὅλοι ὅσοι ἔχουν κοινωνήσει τὸ λόγο, σὰν λογικοί, μετέχουν σ' ὅλα καθὼς καὶ στὸν πρῶτο καὶ μοναδικὸ Λόγο, τὸν αἴτιο κάθε λόγου.

   ΙΔ'. Τίνος σύμβολο εἶναι καὶ στὴ γενικὴ σημασία της ἡ θεία ἀνάγνωση τοῦ ἁγίου Εὐαγγελίου

   Στὴ γενικὴ ἐκδοχὴ της ὑποδηλώνει τὴ συντέλεια τοῦ κόσμου τούτου. Ἔπειτα δηλαδὴ ἀπὸ τὴ θεία ἀνάγνωση τοῦ ἁγίου Εὐαγγελίου, κατεβαίνει καὶ ὁ ἀρχιερέας ἀπὸ τὸ θρόνο καὶ γίνεται ἀπὸ τοὺς λειτουργοὺς ἡ ἀπόλυση καὶ ἡ ἀπομάκρυνση τῶν κατηχουμένων καὶ ὅσων εἶναι ἀνάξιοι γιὰ τὸ θεῖο ἀντίκρυσμα τῶν μυστηρίων, ποὺ μέλλουν νὰ παρουσιασθοῦν. Δείχνει ἡ ἴδια καὶ προτυπώνει τὴν ἀλήθεια, ποὺ αὐτῆς εἶναι εἰκόνα κι ἀποτύπωση, κι εἶναι σὰν νὰ φωνάζη μὲ ὅλα αὐτὰ ὅτι, ἀφοῦ κηρυχθῆ σ' ὅλη τὴν οἰκουμένη, ὅπως ἔχει γραφῆ, τὸ Εὐαγγέλιο τῆς Βασιλείας, μαρτυρία γιὰ ὅλα τὰ ἔθνη, τότε θὰ φτάση τὸ τέλος. Θὰ φτάση τότε, κατὰ τὴ δεύτερη παρουσία του, θέλω νὰ πῶ ἀπὸ τὸν οὐρανό, μὲ ἀνείπωτη δόξα ὁ μεγάλος Θεὸς καὶ Σωτῆρας μας Ἰησοῦς Χριστός. ὁ ἴδιος ὁ Κύριος μὲ ἐξαγγελτικὴ φωνὴ ἀρχαγγέλου καὶ μὲ τὸν ἦχο τῆς σάλπιγγας τοῦ Θεοῦ θὰ κατεβῆ ἀπὸ τὸν οὐρανό, γράφει ὁ θεῖος Ἀπόστολος. Θὰ τιμωρήση ὅσους τοῦ ἐναντιώθηκαν καὶ θὰ βάλη τοὺς ἁγίους ἀγγέλους του νὰ χωρίσουν τοὺς πιστοὺς ἀπὸ τοὺς ἄπιστους, τοὺς δίκαιους ἀπὸ τοὺς ἄδικους, τοὺς ἁγίους ἀπὸ τοὺς ἁμαρτωλούς. Μ’ ἕνα λόγο, ὅσους ἀκολούθησαν τὴν προσταγὴ τῆς σάρκας ἀπὸ αὐτοὺς ποὺ ἐστοίχισαν τὰ βήματά τους σύμφωνα μὲ τὸ πνεῦμα τοῦ Θεοῦ. Καὶ θ' ἀποδώση στὸν καθένα, ὅπως βεβαιώνει ἡ ἀλήθεια τῆς θεϊκῆς ὑπόσχεσης, στοὺς ἄπειρους καὶ ἀτελεύτητους αἰῶνες δίκαιη ἀμοιβή, ἀντάξια της ζωῆς ποὺ ἒχουνε ζήσει.

   ΙΕ'. Τίνος σύμβολο εἶναι τὸ κλείσιμο τῶν θυρῶν τῆς ἁγίας Ἐκκλησίας, ποὺ γίνεται μετὰ τὸ ἅγιο Εὐαγγέλιο

   Τὸ κλείσιμο τώρα τῶν θυρῶν τῆς ἁγίας Ἐκκλησίας τοῦ Θεοῦ, ποὺ γίνεται μετὰ τὴν ἀνάγνωση τοῦ ἁγίου Εὐαγγελίου καὶ τὴν ἀπομάκρυνση τῶν κατηχουμένων, φανερώνει τὴν παροδικότητα τῶν ὑλικῶν καὶ τὴν εἴσοδο τῶν ἄξιων στὸ νοητὸ κόσμο, δηλαδὴ τὸ νυφικὸ θάλαμο τοῦ Χριστοῦ, ποὺ θὰ γίνη ἒπειτ' ἀπὸ τὸ φοβερὸν ἐκεῖνο χωρισμὸ καὶ τὴ φοβερότερη ἀπόφαση. Φανερώνει ἀκόμα τὴ ριζικὴν ἀπόρριψη τῆς ἀπάτης ποὺ γίνεται μὲ τὶς αἰσθήσεις
   Ανωνυμε 10,36 μελετα καλα την Θεια Λειτουργια,τι ειναι κατηχουμενος και τι αιρετικος
   επειτα τον ορο αιρεση ειναι ο Οικουμενισμος αιρεση?
   Εμεις τι δουλεια εχουμε με την αιρεση?

   Διαγραφή
  3. ΠEΡI ΤHΣ EΚΚΛHΣIAΣΤIΚHΣ IEΡAΡΧIAΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ

   Μυστήριον συνάξεως εἴτ' οὖν κοινωνίας.

   Ὁ μὲν ἱεράρχης εὐχὴν ἱερὰν ἐπὶ τοῦ θείου θυσιαστηρίου τελέσας, ἐξ αὐτοῦ τοῦ θυμιᾶν ἀρξάμενος ἐπὶ πᾶσαν ἔρχεται τὴν τοῦ ἱεροῦ χώρου περιοχήν· ἀναλύσας δὲ πάλιν ἐπὶ τὸ θεῖον θυσιαστήριον ἀπάρχεται τῆς ἱερᾶς τῶν ψαλμῶν μελῳδίας συνᾳδούσης αὐτῷ τὴν ψαλμικὴν ἱερολογίαν ἁπάσης τῆς ἐκκλησιαστικῆς διακοσμήσεως. Ἑξῆς δὲ διὰ τῶν λειτουργῶν ἡ τῶν ἁγιογράφων δέλτων ἀνάγνωσις ἀκολούθως γίνεται, καὶ μετὰ ταύτας ἔξω γίνονται τῆς ἱερᾶς περιοχῆς οἱ κατηχούμενοι καὶ πρὸς αὐτοῖς οἱ ἐνεργούμενοι καὶ οἱ ἐν μετανοίᾳ ὄντες, μένουσι δὲ οἱ τῆς τῶν θείων ἐποψίας καὶ κοινωνίας ἄξιοι. Τῶν λειτουργῶν δὲ οἱ μὲν ἑστᾶσι παρὰ τὰς τοῦ ἱεροῦ πύλας συγκεκλεισμένας, οἱ δὲ ἄλλο τι τῶν τῆς οἰκείας τάξεως

   ἐνεργοῦσιν, οἱ δὲ τῆς λειτουργικῆς διακοσμήσεως ἔκκριτοι σὺν τοῖς ἱερεῦσιν ἐπὶ τοῦ θείου θυσιαστηρίου προτιθέασι τὸν ἱερὸν ἄρτον καὶ «Τὸ τῆς εὐλογίας ποτήριον» προομολογηθείσης ὑπὸ παντὸς τοῦ τῆς ἐκκλησίας πληρώματος τῆς καθολικῆς ὑμνολογίας. Πρὸς οἷς ὁ θεῖος ἱεράρχης εὐχὴν ἱερὰν τελεῖ καὶ τὴν ἁγίαν εἰρήνην ἅπασι διαγγέλλει, καὶ ἀσπασαμένων ἀλλήλους ἁπάντων ἡ μυστικὴ τῶν ἱερῶν πτυχῶν ἀνάρρησις ἐπιτελεῖται· καὶ νιψαμένων τὰς χεῖρας ὕδατι τοῦ ἱεράρχου καὶ τῶν ἱερέων ὁ μὲν ἱεράρχης ἐν μέσῳ τοῦ θείου θυσιαστηρίου καθίσταται, περιεστᾶσι δὲ μόνοι μετὰ τῶν ἱερέων οἱ τῶν λειτουργῶν ἔκκριτοι. Καὶ τὰς ἱερὰς θεουργίας ὁ ἱεράρχης ὑμνήσας ἱερουργεῖ τὰ θειότατα καὶ ὑπ' ὄψιν ἄγει τὰ ὑμνημένα διὰ τῶν ἱερῶς προκειμένων συμβόλων, καὶ τὰς δωρεὰς τῶν θεουργιῶν ὑποδείξας εἰς κοινωνίαν αὐτῶν ἱερὰν αὐτός τε ἔρχεται καὶ τοὺς ἄλλους προτρέπεται. Μετασχὼν δὲ καὶ μεταδοὺς τῆς θεαρχικῆς κοινωνίας εἰς εὐχαριστίαν ἱερὰν καταλήγει τῶν πολλῶν μὲν εἰς μόνα τὰ θεῖα σύμβολα παρακυψάντων, αὐτοῦ δὲ ἀεὶ τῷ θεαρχικῷ πνεύματι πρὸς τὰς ἁγίας τῶν τελουμένων ἀρχὰς ἐν μακαρίοις καὶ νοητοῖς θεάμασιν ἱεραρχικῶς ἐν καθαρότητι τῆς θεοειδοῦς ἕξεως ἀναγομένου.
   συνεχεια Θεωρια

   Διαγραφή
  4. Θεωρία

   <8> Oὕτω δὲ τῆς θεαρχικῆς φιλανθρωπίας ἱερῶς ὑμνηθείσης ἐγκεκαλυμμένος μὲν ὁ θεῖος ἄρτος προτίθεται καὶ «τὸ τῆς εὐλογίας ποτήριον», ὁ δὲ θειότατος ἀσπασμὸς ἱερουργεῖται καὶ τῶν ἁγιογράφων πτυχῶν ἡ μυστικὴ καὶ ὑπερκόσμιος ἀνάρρησις. Oὐ γὰρ ἔνεστι πρὸς τὸ ἓνσυνάγεσθαι καὶ τῆς τοῦ ἑνὸς μετέχειν εἰρηναίας ἑνώσεως τοὺς πρὸς ἑαυτοὺς διῃρημένους. Eἰ γὰρ ὑπὸ τῆς τοῦ ἑνὸς θεωρίας καὶ γνώσεως ἐλλαμπόμενοι πρὸς τὴν ἑνοειδῆ καὶ θείαν συναγωγὴν ἑνοποιηθῶμεν, οὐκ ἂν ἐπὶ τὰς μεριστὰς ἀνασχοίμεθα καταπίπτειν ἐπιθυμίας, ἐξ ὧν αἱ πρόσυλοι δημιουργοῦνται καὶ ἐμπαθεῖς πρὸς τὸ κατὰ φύσιν ὁμοειδὲς ἀπέχθειαι. Ταύτην οὖν ὡς οἶμαι τὴν ἑνοειδῆ καὶ ἀδιαίρετον ζωὴν ἡ τῆς εἰρήνης ἱερουργία νομοθετεῖ τῷ ὁμοίῳ τὸ ὅμοιον ἐνιδρύουσα καὶ τῶν μεριστῶν ἀποδιαστέλλουσα τὰ θεῖα καὶ ἑνιαῖα θεάματα.

   <9> Τῶν δὲ ἱερῶν πτυχῶν ἡ μετὰ τὴν εἰρήνην ἀνάρρησις ἀνακηρύττει τοὺς ὁσίως βεβιωκότας καὶ πρὸς ἐναρέτου ζωῆς τελείωσιν ἀμεταστάτως ἀφικομένους ἡμᾶς μὲν ἐπὶ τὴν δι' ὁμοιότητος αὐτῶν μακαριστήν ἕξιν καὶ θεοειδῆ λῆξιν προτρέπουσα καὶ χειραγωγοῦσα, τοὺς δὲ ὡς ζῶντας ἀνακηρύττουσα καὶ ὡς ἡ θεολογία φησὶν οὐ νεκρωθέντας, ἀλλ' εἰς θειοτάτην ζωὴν ἐκ θανάτου μεταφοιτήσαντας. Σκόπει δέ, ὅτι καὶ μνημοσύνοις ἱεροῖς ἀνατέθεινται τῆς θείας μνήμης οὐκ ἀνθρωπικῶς ἐν τῇ τοῦ μνημονικοῦ φαντασίᾳ δηλουμένης, ἀλλ' ὡς ἄν τις φαίη θεοπρεπῶς κατὰ τὴν ἐν θεῷ τῶν τετελεσμένων θεοειδῶν τιμίαν καὶ ἀμετάστατον γνῶσιν.

   «Ἔγνω» γὰρ ἔφη τὰ λόγια «τοὺς ὄντας αὐτοῦ» καὶ «Τίμιος ἐναντίον κυρίου ὁ θάνατος τῶν ὁσίων αὐτοῦ» (τοῦ θανάτου τῶν ὁσίων ἀντὶ τῆς ἐν ὁσιότητι τελειώσεως εἰρημένου). Καὶ τοῦτο δὲ ἱερῶς ἐννόησον, ὡς ἐπιτεθέντων τῷ θείῳ θυσιαστηρίῳ τῶν σεβασμίων συμβόλων, δι' ὧν ὁ Χριστὸς σημαίνεται καὶ μετέχεται, πάρεστιν ἀδιαστάτως ἡ τῶν ἁγίων ἀπογραφὴ τὸ συνεζευγμένον αὐτῶν ἀδιαιρέτως ἐμφαίνουσα τῆς πρὸς αὐτὸν ὑπερκοσμίου καὶ ἱερᾶς ἑνώσεως.

   Εδώ μας διδάσκουν οι Άγιοι Πατέρες να φεύγουν οι κατηχούμενοι και να παραμένουν οι πιστοί στην Λειτουργία των Πιστών μας μιλάνε για την ὁμοφροσύνη και για ομοειδή και όχι για ετεροφροσύνη/ες ή ετεροειδή/ες.

   Οπότε δεν επιτρέπεται ο ασπασμός αγάπης με ετερόφρονες.

   Ας τα ακούσει ο σημερινός Πατριάρχης Κων/πόλεως που ασπάζεται τον Πάπα στην Θ.Λειτουργία των Πιστών . Φώτο και Βίντεο υπάρχουν πολλά για απόδειξη.Επίσης και στο βιβλίο του κ. Μπασδεκη Εμείς και άλλοι … στην σελ. 129 Συνάντηση Πάπα Παύλου ΣΤ με τον Οικ.Πατρ.Αθηναγόρα Ιεροσόλυμα 5-1-1964 ασπασμό αγάπης και Πάτερ ημών…συνέχισαν και συνεχίζουν να πράττουν τα ίδια και οι επόμενοι Πατριάρχες μέχρι σήμερα.


   Διαγραφή
  5. Οι άπιστοι έρχονται σε επίγνωση αληθείας όταν βλέποντας τα έργα μας είναι σύμφωνα με την πίστη μας. Η πίστη μας είναι αγία έτσι πρέπει να είναι και τα εργα μας . Αντίθετα όταν δεν έχουμε έργα βλαστημείται το όνομα του Κυρίου στα έθνη. (Ματθ. 5, 16). (Ρωμ. 2, 24) (Ησαια νβ’5) (Ιωαν 14,15)

   Διαγραφή
  6. Μάξιμος ο Ομολογητής Μυσταγωγία

   Κ'. Τίνος σύμβολο εἶναι ἡ ἁγία Προσευχὴ τοῦ «Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς»

   Ἡ πανάγια καὶ σεβαστὴ ἐπίκληση τοῦ μεγάλου καὶ μακάριου Θεοῦ καὶ Πατέρα ἀποτελεῖ σύμβολο τῆς υἱοθεσίας, ποὺ εἶναι ἐνυπόστατη καὶ ζῆ καὶ ποὺ θὰ μᾶς παραχωρηθῆ, δωρεὰ καί χάρισμα τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Σύμφωνα μ'αὐτὴ θὰ ὑπερνικηθῆ καὶ θὰ κρυφτῆ κάθε ἀνθρώπινη ἰδιότητα μὲ τὸν ἐρχομὸ τῆς χάρης καὶ ὅλοι οἱ Ἅγιοι θὰ μεταβληθοῦν καὶ θὰ γίνουν γιοὶ τοῦ Θεοῦ, ὅσοι ἀπὸ δῶ κιόλας ἐστόλισαν μὲ τὶς ἀρετὲς τὸν ἑαυτὸ τους λαμπρὰ καὶ τιμημένα μὲ τὴ θεϊκὴ ὀμορφιὰ τῆς καλωσύνης.   Συμπέρασμα όταν συμπροσεύχοντε και λένε το Πάτερ ημών ένας Ορθόδοξος με έναν ετερόδοξο τι καλό καρπό βγαίνει από αυτήν την πράξη ?

   Μας το απάντησαν πιστεύω οι Πατέρες πιο πάνω.

   Καταρχήν δεν έκαναν το καθήκον τους πρώτα οι Ορθόδοξοι να δείξουν το σωστό δρόμο στους ετερόδοξους για να επιστρέψουν στην σωστή Πιστή. Οπότε αυτό συνεπάγεται με κατάργηση το σωτηριωδες έργο της Εκκλησίας που είναι η αγάπη , κατά τον Ι. Χρυσόστομο λόγοι κατά Ιουδαίων = κακία ,φθόνος, μνησικακία προς τον πλησίον. Οπότε δεν ωφελεί η συμπροσευχή του Πατριάρχη με τον Πάπα , απ' την στιγμή που δέν τον δείχνει τον σωστό δρόμο και την αλήθεια , ο Πατριάρχης προς στον Πάπα.

   Κυριαρχεί το ψεύδος και όχι η αλήθεια , έτσι ο Πατριάρχης ψεύδεται άρα προσεύχεται στον καταχθόνιο.

   Διαγραφή

  7. ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΠΑΤΕΡΕΣ - Τ.Θ.76 -ΚΑΡΥΑΙ - ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ - A.O.88
   Γιατί διακόπτουμε τὸ μνημόσυνο τοῦ Πατριάρχη.

   Μοναχὸς Παΐσιος ἉγιορείτηςἘπὶ πολλὰ ἔτη γινόνταν λόγος γιὰ διακοπὴ μνημοσύνου, ἀλλὰ δὲν προχωροῦσε στὴν πράξη, ἐνῶ τώρα στὶς μέρες μας ξεκίνησε συγχρόνως ἀπὸ πολλὰ σημεῖα τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ἡ διακοπὴ μνημοσύνου ἑκάστου Ἐπισκόπου τῆς κάθε περιοχῆς.
   Τί σημάδι εἶναι αὐτό; Ἁπλᾶ, μέχρι τώρα γινόνταν παραβάσεις καὶ καταπατήσεις τῶν Ἱερῶν Κανόνων ἀπὸ πολλὰ πρόσωπα τῆς Ἐκκλησίας πλὴν ὅμως μεμονωμένα καὶ γι᾽αὐτὸ ὁ Θεὸς μακροθυμοῦσε καὶ ἀνέμενε τὴν διόρθωση τῶν παρασυρομένων ἀπὸ τὰ ἀνθρώπινα κριτήρια τῆς ἀγαπολογίας καὶ τῶν κοινωνικῶν σχέσεων εἰς βάρος τῆς ὀρθῆς πίστεως εἰς Χριστὸν καὶ τῶν ἀποστολικῶν παραδόσεων καὶ ἐντολῶν ὅπως ἐκφράζονται ἀπὸ τοὺς Πατέρες καὶ τὶς Συνόδους.
   Ὅμως μετὰ τὴν Σύνοδο τῆς Κρήτης τὰ πράγματα ἄλλαξαν, διότι πλέον δὲν εἶναι προσωπικὲς ἐνέργειες γιὰ τὶς ὁποῖες θὰ δώσει λόγον ἕκαστος, ἀλλὰ εἶναι Συνοδικὲς ἀποφάσεις τὶς ὁποῖες ἢ τὶς ἀσπάζεσαι καὶ τὶς ἀκολουθεῖς ἢ τὶς θεωρεῖς ἀπαράδεκτες καὶ ἀπομακρύνεσαι γιὰ νὰ μὴ ἀσεβήσεις.
   Καὶ πρὶν γινόντουσανπαράνομες καὶ ἀσεβεῖς ἐνέργειες, ὅπως συμπροσευχὲς καὶ βλάσφημες δηλώσεις, στοὺς Διαλόγους, στὸ Π.Σ.Ε., στὶς συναντήσεις καὶ γιορτές, ἀπὸ τοὺς · Μεταξάκη, Ἀθηναγόρα, Δημήτριο, Βαρθολομαῖο κ.π.α. ποὺ εἶναι ἀμέτρητα, οἱ ὁποῖες μᾶς ἐνοχλοῦσαν καὶ ἀντιδρούσαμε, ἀλλὰ ἦταν ἀπὸ ξεχωριστὰ πρόσωπα μὲ προσωπικὴ πρωτοβουλία καὶ ἀραιά, ὅμως τώρα ἔγιναν σύσσωμα ἀπὸ ὅλες σχεδὸν τὶς τοπικὲς Ἐκκλησίες, μὲ Πανορθόδοξη Σύνοδο, μὲ ὁμόφωνη ὑπογραφὴ καὶ δεσμευτικὰ ὅπως λέει ὁ πρόεδρος τῆς Συνόδου κ. Βαρθολομαῖος.
   Ἆρα λοιπὸν ὅταν ἀκολουθεῖς μία Οἰκουμενιστικὴ Σύνοδο, δεσμεύεσαι, ὅπως ὅποιος ἀκολουθεῖ τὸν Πάπα εἶναι Παπικός, ὅποιος ἀκολουθεῖ τὸν Λούθηρο εἶναι Προτεστάντης, τὸν Σεβήρο εἶναι Μονοφυσίτης, τὸν Βαρθολομαῖο Οἰκουμενιστής, τὸν Μωάμεθ Μωαμεθανὸς, τὸν Βούδα Βουδιστής, τὸν Σατανᾶ Σατανιστής.
   Στὴν Σύνοδο ἔπρεπε ὁπωσδήποτε οἱ ἑτερόδοξοι νὰ ὀνομαστοῦν ἐκκλησίες, ἀλλὰ ἐπειδὴ ὑπῆρχαν ἀντιδράσεις ἀπὸ παραδοσιακοὺς Μητροπολῖτες τὶς ὠνόμασαν ἱστορικὲς ἐκκλησίες, δηλαδὴ ὅπως σ᾽ὅλες τὶς Συνόδους γινόνταν ἀγῶνας μεταξὺ Ὀρθοδόξων καὶ καινοτόμων γιὰ τὸ ποῖοι θὰ ἐπικρατήσουν, ἔτσι καὶ σ᾽αὐτὴ τὴν Σύνοδο ἐπεκράτησαν οἱ καινοτόμοι Οἰκουμενιστὲς ποὺ ἦταν συντριπτικὴ πλειοψηφία καὶ ἀναγνώρισαν αἱρετικὲς ὁμολογίες καὶ συναγωγές, αἱρετικοὺς Διαλόγους, αἱρετικὰ Παγκόσμια Συμβούλια, αἱρετικοὺς γάμους, αἱρετικὲς βαπτίσεις, ἐνῶ ἂν ἦταν Ὀρθοδοξη Σύνοδος θὰ ἔπρεπε νὰ καταδικασει τὸ αἱρετικὸ ἡμερολόγιο ποὺ ἔσχισε τὴν Ἐκκλησία καὶ αὐτὸν ποὺ τὸ ἔκανε, τὸν Μεταξάκη, τὴν ἄρση τῶν ἀναθεμάτων τῶν αἱρετικῶν καὶ τὴν ἀναγνώριση τῶν αἱρετικῶν βαπτίσεων καὶ αὐτὸν ποὺ τὴν ἔκανε, τὸν Ἀθηναγόρα, τὶς ἀμέτρητες καὶ ἀτελείωτες συμπροσευχὲς καὶ αὐτοὺς ποὺ τὶς κάνουν, π.χ. Βαρθολομαῖο κ.α.π.
   Αὐτὸς ποὺ ἀλλάζει τὸ «Πιστεύω» δὲν εἶναι αἱρετικός; Ὁ Ἄρειος ἄλλαξε τὸ «γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα» γι᾽αὐτὸ εἶναι αἱρετικός. Οἱ Παπικοὶ πρόσθεσαν τὸ filiogve καὶ ὄχι μόνο γι᾽αὐτὸ εἶναι αἱρετικοί. Καὶ οἱ Οἰκουμενιστὲς προσπάθησαν ν᾽ἀλλάξουν τὸ πιστεύω «εἰς Μίαν Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησία» καὶ ὄχι μόνον γι᾽αὐτὸ εἶναι αἱρετικοί.
   Ἐπίσης θέλουν νὰ ἑνωθοῦν μὲ ὅλους τοὺς αἱρετικοὺς γι᾽αὐτὸ ὁ Οἰκουμενισμὸς δὲν εἶναι μόνο αἵρεση ἀλλὰ παναίρεση, δηλαδὴ ἕνωση ὅλων τῶν αἱρέσεων.
   Στὴν Ἐκκλησία ὁ Χριστὸς μᾶς ἔβαλε γιὰ νὰ σωθοῦμε καὶ ὄχι νὰ καταποντιστοῦμε. Δὲν εἶναι κρῖμα ἕνας αἱρετικὸς Πατριάρχης νὰ μᾶς ἑνώσει μὲ τοὺς αἱρετικοὺς καὶ νὰ μᾶς κερδίσει ὁ «βύθιος δράκων» ὅπως κατάπιε ὅλους τοὺς αἱρετικούς;
   Οἱ Ἱεροὶ Κανόνες, ἡ Ὀρθόδοξη Παράδοση καὶ ἡ συνείδησή μας δὲν μᾶς ἐπιτρέπουν νὰ μνημονεύουμε αὐτοὺς ποὺ ἀποδέχονται καὶ ἀκολουθοῦν ἕναν αἱρετικὸ Πατριάρχη.

   Διαγραφή
  8. Αὐτὸ δὲν εἶναι σχῖσμα, διότι ποῖος δημιουργεῖ σχῖσμα στὴν Ἐκκλησίας; αὐτὸς ποὺ ἀλλάζει τὰ δόγματα καὶ τὰ πιστεύω, ὅπως οἱ· Ἄρειος, Νεστόριος, Μακεδόνιος, Πύρος, Βέκκος καὶ Σεβῆρος, ἡ αὐτοὶ ποὺ δὲν ἀδιαφοροῦν, ἀλλ᾽ἀγωνίζονται κατὰ τῶν αἱρέσεων, ὅπως οἱ· Μέγας Ἀθανάσιος ὁ ἐξορισθείς, Ἅγιος Νικόλαος ὁ φυλακισθείς, Ἅγιος Παῦλος ὁ στραγγαλισθείς, Μάξιμος ὁ Ὁμολογητὴς ὁ ἀποκοπεὶς γλῶσσα καὶ χεῖρα, Θεόδωρος ὁ Στουδίτης ὁ ἀπωλέσας τὴν Μονήν του μὲ χιλίους μοναχούς, Θεοφάνης ὁ Γραπτὸς τὴν ὄψιν μὲ πυρωμένο σίδηρο καὶ τόσοι ἄλλοι ποὺ καθημερινῶς τιμοῦμε καὶ ἑορτάζουμε, ἀπὸ ὡρισμένους μᾶλλον ἐμπαικτικῶς, διότι τὰ ἔργα τους εἶναι ἀκριβῶς τ᾽ἀντίθετα, ἐνῶ ὁ Ἅγιος Χρυσόστομος εἶπε· «τιμὴ μάρτυρος, μίμησις μάρτυρος».
   Αὐτὸ ποὺ ζητοῦμε εἶναι νὰ γίνει μία Ὀρθόδοξη Σύνοδος καὶ νὰ δικάσει κατὰ τοὺς κανόνες τῆς Ἐκκλησίας κυρίως τὶς κεφαλὲς τοῦ Οἰκουμενισμοῦ, τοὺς Οἰκουμενικοὺς Πατριάρχες ἀπὸ τὴν ἀλλαγὴ τοῦ ἡμερολογίου μέχρισήμερα.
   Μέχρι νὰ γίνει αὐτό, ἐμεῖς θὰ ἀγωνιζόμαστε κατὰ τῆς παναίρεσης τοῦ Οἰκουμενισμοῦ μὲ κάθε τρόπο καὶ πρῶτον μὲ τὴν ἀπομάκρυνσή μας ἀπὸ τὴν ἀσέβεια στὸ πρόσωπο τοῦ Χριστοῦ ποὺ ἐπιτελεῖται ὅταν ἀποδέχεσαι τοὺς καταφρονιτές Του καὶ δεύτερον μὲ τὸν ἔλεγχο τῶν προδοτῶν Του, ὅπως ἐπίσης καὶ τὴν ἐνημέρωση τῶν ἀληθινῶν χριστιανῶν ποὺ πονοῦν γιὰ τὴν Ἐκκλησία καὶ δὲν ζοῦν ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία.
   Κύριε Ἰησοῦ Χριστὲ σῶσε τὴν Ἐκκλησία Σου ἀπὸ τοὺς λύκους ποὺ ἔχουν εἰσέλθει ἐντός της καὶ τρῶνε τὰ πρόβατά Σου, δηλαδὴ τὰ κάνουν λυκόπουλα. Γιατί Θεέ μου ἐπιτρέπεις αὐτὴν τὴν ἀπώλεια;
   Ἀλλὰ γνωρίζουμε ὅτι στὶς δοκιμασίες καὶ τοὺς πειρασμοὺς ὁ Θεὸς ἀναδεικνύει Μάρτυρες καὶ στεφανώνει τοὺς ἀγωνιστὲς καὶ ἀποκαλύπτονται οἱ προαιρέσεις, οἱ καλὲς καὶ οἱ κακές. Ἆρα ἀδελφοὶ καιρὸς ἀγώνων καὶ στεφάνων. “ Ἡ Βασιλεία τῶν Οὐρανῶν βιάζεται καὶ βιασταὶ ἁρπάζουσιν αὐτήν ” (Ματ. 11,12)
   Ὑπεραγία Θεοτόκε σκέπασε καὶ φώτισέ μας τὰ τέκνα σου τοὺς χριστιανούς, γιὰ κανένα λόγο νὰ μὴ διαλέξουμε τὴν ὁδὸ τῆς ἀπωλείας, ἀλλὰ τὴν στενὴ καὶ τεθλιμμένη ὁδὸ τῶν ἁγίων ποὺ γιορτάζουμε, ποὺ ὅμως γιὰ τοὺς ἀνδρείους πιστοὺς τοῦ Χριστοῦ εἶναι γεμάτη ἀπὸ τὴν παρηγοριὰ τοῦ ἀγωνοθέτη καὶ τῶν ἐπηγγελμένων ἀγαθῶν Του ποὺ ὑποσχέθηκε· “εὖ, δοῦλε ἀγαθὲ καὶ πιστέ, ἐπὶ ὀλίγα ἦς πιστός, ἐπὶ πολλῶν σὲ καταστήσω· εἴσελθε εἰς τὴν χαρὰν τοῦ κυρίου σου” (Ματ. 25,23)

   Μοναχὸς Παΐσιος Ἁγιορείτης

   πηγή> ΑΚΤΙΝΕΣ

   Διαγραφή
  9. δεν χρειάζεται να επηρεαστούν οι αληθινοί πιστοί από κανέναν
   κι ας μην γνωρίζουν τα δογματικά και τα πατερικά κείμενα
   μόλις δουν παπικό μες την εκκλησία και παπαδίνα, όπως είδαμε πρόσφατα, μπάι μπάι!
   δόξα σοι ο Θεός έχει άξιους ιερείς που μπορούν να τελέσουν θεία λειτουργία ακόμα και στην ύπαιθρο, δεν είναι οι μοναδικοί!
   έχουμε την ακλόνητη ελπίδα ότι ΔΕΝ θα προλάβουν! Έτσι όπως εξελίσσονται τα γεγονότα παγκοσμίως στην Ελλάδα ΔΕΝ θα προλάβουν, θα επέμβει ο Κύριος που έναν έναν τους ξεσκεπάζει για να τα βλέπουμε και να ξέρουμε κατά πού θα πάμε

   Διαγραφή
 27. Απογοήτευση.Ποιόν κοροϊδεύουν οι Ιεραρχες μας εμας τον απλό λαό η τον ΘΕΟ που υπηρετούν.Εμείς από που θα κρατηθουμε..;Δόξα τω Θεω που έχουμε
  μετρημενους Αγιους Ιερείς να μας φωτιζουν με την αλήθεια!!!ΑΞΙΟΣ Πάτερ Νικολαε!!!Ας ευχηθούμε και αλλοι Ιερείς να σας ακολουθησουν στον αγώνα σας!!!Την ευχη σας?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Να δοξάζουμε τον Θεό που έχουμε τον παπα Νικόλα Μανώλη που εδώ και χρόνια μιλάει και λέει για την παναίρεση του οικουμενισμού. Έχουμε αιρετικό πατριάρχη ας το καταλάβουν όλοι. Άγιος είσαι πάτερ και μόνο που πολεμάς τον παπισμό. Να αγιάσει το χεράκι σου που τα έγραψες αυτά. Διαβάζω και συγκινούμαι. Ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης να σε οδηγεί. Εγώ ο ίδιος θα το βγάλω φωτοτοτυπίες και θα το μοιράσω όπου μπορώ. Και στο καφενείο της γειτονιάς μου ακόμα και στα καταστήματα και στο λεωφορείο όπου πηγαίνω. Πήγα την Κυριακή στην ενορία μου και δεν ξαναπατάω γιατί μοίρασαν αυτή την παλιοφυλάδα. Θα ψάξω να βρω σε ποιά εκκλησία δεν το έχουν μοιράσει και εκεί θα εκκλησιάζομαι.-
  Γιάννης από Θεσσαλονίκη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οἱ οἰκουμενιστὲς «θέτουν ἑαυτοὺς ἐκτὸς Ἐκκλησίας» σημαίνει τὴν ἰδική τους προαίρεση καὶ ἀπόφαση, ὅσο ἐξαρτᾶται ἀπὸ αὐτούς.   Ἔχοντας ὡς βάση τὴ φράση τῆς Καθολικῆς Ἐπιστολῆς Ἰακώβου α΄ 14.15: «ἕκαστος δὲ πειράζεται ὑπὸ τῆς ἰδίας ἐπιθυμίας ἐξελκόμενος καὶ δελεαζόμενος, εἶτα ἡ ἐπιθυμία συλλαβοῦσα τίκτει τὴν ἁμαρτίαν» καὶ μιὰ σχετικὴ τῆς Β΄ Πέτρου β΄1: «οἵτινες παρεισάξουσιν αἱρέσεις ἀπωλείας ... ἐπάγοντες ἑαυτοῖς ταχινὴν ἀπώλειαν», βλέπουμε ὅτι ἡ διάρρηξι τῆς σχέσεως μὲ τὸν Θεὸ ὀφείλεται στὴν ἐπιλογὴ τοῦ ἀνθρώπου ὑπὲρ τῆς ἁμαρτίας (καὶ βεβαίως καὶ τῆς αἱρέσεως) καὶ ὄχι στὴν ἐχθρότητα τοῦ Θεοῦ. καὶ ὁ Ἅγιος Χρυσόστομος ἐπιβεβαιώνει : «.. καὶ δὲν εἶπε συμφιλιώσατε τὸν Θεὸ πρὸς ἐσᾶς, διότι δὲν εἶναι ἐκεῖνος ὁ ἐχθρικός, ἀλλὰ ἐμεῖς. Ἀφοῦ ὁ Θεὸς ποτὲ δὲν ἐχθρεύεται»[8]. Ὅταν λοιπὸν λέγεται ὅτι οἱ οἰκουμενιστὲς «θέτουν ἑαυτοὺς ἐκτὸς Ἐκκλησίας», σημαίνεται, ὅτι οἱ οἰκουμενιστὲς μέσῳ τῆς δραστηριότητός τους, δηλαδὴ τῆς ἀποδοχῆς αἱρετικῶν κοινοτήτων μὲ δόγμα καταδικασμένον ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία, διὰ τοῦ θεολογικοῦ συγκρητισμοῦ τους, τῆς καθυβρίσεως τῶν Ἁγίων Πατέρων καὶ τῶν Ἱερῶν Κανόνων ὡς αὐστηρῶν ὑπὲρ τὸ δέον καὶ πεπερασμένου κύρους, διὰ τοῦ πολέμου κατασιγάσεως τῶν ὀρθοδόξων φωνῶν ἀντιδράσεως καὶ διὰ τῆς προσπαθείας ἀλλοιώσεως τῶν λειτουργικῶν καὶ λοιπῶν κειμένων πρὸς μιὰ περισσότερο «ἀνεκτικὴ» ποιμαντικὴ πρὸς τὶς αἱρέσεις, ἀφίστανται οἱ οἰκουμενιστὲς τοῦ «νοῦ Χριστοῦ» (Α΄ Κορ. β΄ 16), δηλ. τοῦ Ἁγίου Πνεύματος καὶ τῶν θεσπισμάτων Του. Καὶ ὅπως παλαιότερα καὶ οἱ εἰκονομάχοι, ἔτσι καὶ οἱ οἰκουμενιστὲς ἐμφανίζονται ὡς «σωτῆρες» (διορθωτὲς) τῆς Ἐκκλησίας καὶ θέτουν τὸν ἑαυτό τους κάτω ἀπὸ τὰ σχετικὰ συνοδικὰ αἰώνια ἀναθέματα κατὰ τῶν «διορθωτῶν» τῆς πατερικῆς Πίστεως Βλ. τὸ ἀνάθεμα τὴς Ζ΄ Οἰκουμενικῆς Συνόδου : Mansi 12, 1010 E «τοῖς λέγουσιν, ὅτι πλὴν τοῦ Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ ἡμῶν, ἄλλος ἐρρύσατο ἡμᾶς ἐκ τῶν εἰδώλων, ἀνάθεμα!»

   Διαγραφή
  2. Προσωπικά αγαπητέ Γιάννη ψάχνω να βρώ εκκλησία που δεν μνημονεύεται αιρετικός Επίσκοπος και δεν βρίσκω!
   Αυτοί οι ελάχιστοι που έπαψαν το μνημόσυνο, είναι πολύ πολύ μακρυά, δυστυχώς!
   Τι νόημα έχει πια ν'ακούμε αντιαιρετικούς λόγους απο τους σεβαστούς πατέρες μας ενώ μνημονεύουν τον αιρετικό Επίσκοπο;
   Τι περιμένουν επιτέλους; Αφού σωστά τοποθετούνται στα λόγια,ας τοποθετηθούν με ΑΝΔΡΕΙΑ και στην πράξη.
   ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΜΕ πια!

   Διαγραφή
  3. Η αγκαλιά των γνησίων ορθοδόξων χριστιανών είναι έτοιμη να σας δεχθεί αδέλφια.
   Κάτω ο οικουμενισμός!

   Διαγραφή
 29. Πρόκειται για επιεικώς φαιδρό και προβληματικό κείμενο που εκθέτει το συντάκτη του και όχι μόνο.
  Νομίζω ότι ουδείς συνειδητοποιημένος χριστιανός μπορεί να το πάρει στα σοβαρά.
  Άριστα, όμως, πράττουν όσοι το αποδομούν στη συνείδηση του πιστού λαού, όπως π.χ. ο π.Νικόλαος Μανώλης, εφ όσον κάποιοι καλοπροαίρετοι πιστοί ενδέχεται να επηρεασθούν από τα όσα αυτό διαλαμβάνει.
  Λ.Ν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κύριε Λυκούργο σας εκτιμώ διαβάζοντας σχόλια και άρθρα σας.
   Τι θα λέγατε όμως αν ο σεβαστός μας Παπανικόλας προχωρήσει αύριο σε αποτείχιση?
   Θα πράξει ορθά?
   Ή θα μας πάρει όλους στο λαιμό του?
   Θέλω ανθρώποι όπως εσείς να καταθέσετε καθαρά τη γνώμη σας.
   Εγώ είμαι μητέρα 2 κοριτσιών.
   Δεν ξέρω τι να κάνω.
   Ο άντρας μου πιστεύει στην αποτείχιση.Εμένα κάτι με φοβίζει.Κάτι δεν μου αρέσει ατην όλη ιδέα.Αν αύριο κάποιοι ιερείς που τους αγαπάμε αποτειχιστούν εμείς τι να κάνουμε?
   Σας παρακαλώ απαντήστε μου.

   Διαγραφή
  2. Συγνώμη κυρία μου 3,55, ο κ. Λυκούργος θα σας απαντήσει; Γέροντα δεν έχετε; Αν φοβάστε σημαίνει ότι δεν "πατάτε" σταθερά από πνευματικής άποψης. Ο Πνευματικός σας πατήρ αν είναι ορθόδοξος ξέρει τί να κάνει. Εσείς γιατί φοβάστε; Μήπως δεν ξέρετε τί σημαίνει αποτείχιση; Ενημερώνεστε μόνο από "τίτλους"; Αν ναι, μη το συνεχίζετε, καλό είναι να ακούτε και να διαβάζετε προσεκτικά.

   Διαγραφή
 30. ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ."ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΘΑ ΣΗΜΑΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΣΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΙΣΤΕΩΣ"ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΟΧΙ ΟΙ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΟΜΩΣ?ΜΑΣ ΑΠΟΚΟΙΜΙΖΟΥΝ ΜΕ ΩΡΑΙΑ ΛΟΓΙΑ ΕΝΩ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ ΒΟΟΥΝ ΑΝΤΟΡΘΟΔΟΞΑ ΚΑΙ ΑΙΡΕΤΙΚΑ.ΚΑΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΝΗΜΠΟΡΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΙΣΩΣ ΤΟΝ ΚΟΡΟΙΔΕΨΕΤΕ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΠΩΣ ΘΑ ΣΤΑΘΕΙΤΕ?ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Από τον τίτλο και μόνο καταλαβαίνει κανείς το ψεύδος και την υποκρισία του κειμένου αυτού, ακόμα και οι πιστοί που τηρούν μια πιο ήπια στάση στα θέματα αυτά, δεν αποδέχονται τον όρο ''Αγία'' και ''Μεγάλη', διότι ούτε Αγία την θεωρούν, ούτε και Μεγάλη την ψευδοσύνοδο αυτή που έγινε στην Κρήτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Ευγε και παλι ευγε πατερα Νικολαε. Την ευχη σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Δόξα στον Μεγαλοδύναμο Θεό που δεν μας εγκαταλείπει και στέλνει τέτοιους ιερείς να μας προφυλάξουν από τις πονηριές της Ιεραρχίας της Ελλάδας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Έντεκα καίριες παρατηρήσεις. Έντεκα σχόλια καταπέλτης, ενάντια στα όσα ψευδή και παραπλανητικά λόγια των συντακτών του φυλλαδίου ¨Προς το λαό¨. Αλλά και έντεκα προβληματισμοί για όσους ακόμα ψάχνονται για την εγκυρότητα της ψευδοσυνόδου του Κολυμπαρίου. Εύγε παπα-Νικόλα, ο λόγος σου πάντοτε εύστοχος και κατά πάντα ορθόδοξος, σύμφωνος προς τους Αγίους Πατέρες.
  Κατερίνα Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνώ. Επόμενος τοις Αγίοις Πατράσι

   Διαγραφή
 35. Προτείνω να μείνει αυτή η σπουδαία εργασία στην αρχή της ιστοσελίδας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Να μείνετε εντός εκκλησίας πάση θυσία.
  Αφήστε τους εντυπωσιασμός.
  Εντός εκκλησία δώστε μάχη.
  Καλημέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα, εντός Εκκλησίας είμαστε και εκτός των αιρέσεων. Εσείς δεν είστε έτσι;

   Διαγραφή
  2. 11:53 κοίτα να δεις αν έρχομαι" είστε. Ξέρετε που βρίσκεστε εσείς και κάνετε παρατήρηση στον π. Νικόλαο; Εντός της Εκκλησίας είναι και θα μείνει πάσει θυσία. Ξέρετε τί θα πει πάσει θυσία; Ξέρετε τί θα πει να μάχεσαι με αιρετικό πατριάρχη και αιρετικούς δεσπότες; Ξεφυλλίσατε κανα Συναξάρι;

   Διαγραφή
  3. συμφωνώ με τον Απόστολο εμείς οι αντιοικουμενιστές επειδή είμαστε ορθόδοξοι χριστιανοί είμαστε εντός εκκλησίας,όμως και εσείς οι οικουμενιστές είστε εντός εκκλησίας και έχετε έγκυρα μυστήρια μέχρι να καταδικαστήτε από μια αληθινή οικουμενική σύνοδο,οπότε μέχρι τότε μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι.Χρήστος.Θεόδ.Ελευθεριάδης.

   Διαγραφή
  4. ΚΑΛΆ ΕΣΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ;
   ΛΑΘΟΣ!
   ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΜΑΣ
   ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΝ ΜΑΣ ΚΟΥΒΑΛΗΣΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ (ΠΟΥ ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΩΡΕΕΣ ΜΑΣ)
   ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΟΝ ΟΒΟΛΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΟΛΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΔΙΣΚΟΥΣ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΟΒΟΛΟ ΜΑΣ
   ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΡΕΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ
   ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΛΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΧΤΙΣΑΜΕ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ, ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΡΗΜΗΝ ΜΑΣ ΕΡΗΜΗΝ ΜΑΣ ΕΡΗΜΗΝ ΜΑΣ ΒΑΛΑΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ
   ΑΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΥΠ ΟΨΙΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΟΥΜΕ

   Διαγραφή
  5. ΑΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ - ΤΕΙΧΗ ΘΑ ΥΨΩΣΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΕΙΣΟΔΟ ΚΑΙ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΑΣΜΑΤΑ - ΨΕΥΤΟΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ ΠΑΠΑ. ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ ΜΑΣ.... ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΩΣ ΤΕΙΧΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝΕ ΟΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ !!!!

   ΕΠΙΣΗΣ ΟΥΤΕ ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΠΑΛΙ ΑΓΙΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2017, ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΜΑΣ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟ - ΨΕΥΤΟΚΛΗΡΙΚΟ ΝΑ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ, ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΔΕΙΟ ΑΠΟ ΛΕΙΨΑΝΑ ΝΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΔΕ ΘΑ ΕΚΠΛΗΣΟΜΑΣΤΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ....!!!

   Διαγραφή
 37. Έγινε η παγκόσμια συμπροσευχή στην Κεντρική Ιταλία και σαρώθηκε η Κεντρική Ιταλία από σεισμούς..
  Έγινε η Πανορθόδοξη Σύνοδος στο Κολυμπάρι και πλέον μετρά και αυτό τις μεγάλες πληγές του:

  http://www.zougla.gr/greece/article/metroun-tis-pliges-tous-1419362

  Τυχαία όλα? Δεν νομίζω.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΣΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙ ΤΡΕΜΕΙ Η ΓΗ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Η ΜΥΚΟΝΟΣ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ
   ΤΟ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟ

   Διαγραφή
 38. Ειναι πολύ άδικο αυτό που κάνουν να έχουν ως σάκο του μποξ όσους μιλούν κατά του οικουμενισμού και να τους διώκουν και να ταλαιπωρούν τους ανθρώπους να μετακινούνται σε αποστάσεις που λόγω κρίσης κοστίζουν ιδιαίτερα σε βενζίνη αλλά και σε ψυχική ταλαιπωρία, επειδή λένε το αυτονόητο το οποίο πολλοί εκ των ορθοδόξων γνωρίζουν λόγω ορθόδοξης παιδείας επειδή μελετούν, κατά συνέπεια διώκονται και οι πιστοί μαζί με τους ιερείς και θεολόγους.
  Η αδικία μαζεύει οργή Θεού
  Είδα την Δικαιοσύνη του Θεού στον αδικούμενο και έτρεμα σύγκορμος από δέος, είπε κάποτε κάποιος πιστός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Παπα Νικόλα μου ψυχή μου! Καμάρι της πατρίδας μας της Κοζάνης! Παλληκάρι του Χριστού μας και καύχημα της Θεσσαλονίκης! Σ' αγαπάω πάρα πολυ να το ξέρεις. Να μου φιλήσεις τον παπα Χαράλαμπο και τη μανούλα σου. Να σε χαίρονται και να καμαρώνουν που έχουν έναν λεβέντη γιο που βάζει τα στήθη του μπροστά και δεν φοβάται ούτε πατριάρχες ούτε μητροπολίτες. Δε ντρέπονται οι ανώτεροι να μας φλομώνουν με φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Δεν ντρέπονται οι ανάξιοι που δεν εκτιμούν το αξίωμα που τους χάρισε ο μέγας αρχιερέας. Κράτα γερά παπα Νικόλα μου. Σου φιλώ τα άγια ποδαράκια σου. Σε βλέπουμε και σε ακούμε και χαίρεται η ψυχή μας. Αυτό το παλιόχαρτο που μοιράζουν είναι κάλπικο. Μακάρι να μιλούσαν όλοι όπως τα λες εσύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. πάτερ Νικόλαε και πάτερ Θεόδωρε Ζήση, στην χθεσινή εκπομπή του κ Διονυσίου Μακρή ακούγονται άκρως ενδιαφέρουσες απόψεις για το κείμενο το οποίο απευθύνεται στο Φανάρι παρά σε μας τον λαό, μιλά και για σας, αν δεν έχετε ακούσει την εκπομπή ακούστε την, άρχισε λέει πόλεμος νεύρων από την αρχιεπισκοπή προς Φανάρι, ενώ η επιστολή όπου ζητά την καρατόμηση σας ο πατριάρχης έχει πάει στο αρχείο από την Ιερά Σύνοδο, ο μητρ Ανθιμος επιμένει παρ όλα αυτά να σας διώκει...Λεει και για τον πατριάρχη και για τη νέα σύνοδο το 2019 μάλλον

  ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΚΡΗΣ 12-2-2017
  https://www.youtube.com/watch?v=RtlhOKlJ768

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. πάτερ Νικόλαε και πάτερ Θεόδωρε Ζήση, στην χθεσινή εκπομπή του κ Διονυσίου Μακρή ακούγονται άκρως ενδιαφέρουσες απόψεις για το κείμενο το οποίο απευθύνεται στο Φανάρι παρά σε μας τον λαό, μιλά και για σας, αν δεν έχετε ακούσει την εκπομπή ακούστε την, άρχισε λέει πόλεμος νεύρων από την αρχιεπισκοπή προς Φανάρι, ενώ η επιστολή όπου ζητά την καρατόμηση σας ο πατριάρχης έχει πάει στο αρχείο από την Ιερά Σύνοδο, ο μητρ Ανθιμος επιμένει παρ όλα αυτά να σας διώκει...Λεει και για τον πατριάρχη και για τη νέα σύνοδο το 2019 μάλλον

  ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΚΡΗΣ 12-2-2017
  https://www.youtube.com/watch?v=RtlhOKlJ768

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. Αποτείχισις = εμείς μένουμε στην εκκλησία κτίζοντας όμως τείχος για να προστατευθούμε από την αίρεση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΛΗΡΙΚΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΣΕ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΦΥΛΑΔΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ; Ή ΘΑ ΑΠΟΡΡΡΙΨΕΙ ΤΟ ΦΥΛΑΔΙΟ;

  Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΕΙ ΤΙΣ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΙΕΡΕΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ, ΠΡΙΝ ΑΦΗΣΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΟΥΣ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΟΡΤΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΛΕΙΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. Οι παπικοί είναι αιρετικοί!
  "Ο Μέγας αιρεσιάρχης πάπας, είναι καταδικασμένος από τις Οικουμενικές Συνόδους.
  Όμως, η Καθολική Εκκλησία έχει αναδείξει Αγίους!
  Όμοια, θα πρέπει να γίνει και στις μέρες μας!
  Ο αδέκαστος Κριτής θα κρίνει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, αλλά κι όλους μας!
  Χρέος των πιστών είναι το Φως του Χριστού να λάμψει στα πρόσωπά μας!
  Αυτό, πιστεύω, θα πραγματοποιηθεί δύσκολα, εάν ο νους μας είναι στο να κρίνουμε τις ενέργειες των άλλων!
  Τονίζω και πάλι, ότι οι Καθολικοί είχαν Αγίους, που δεν έκριναν τον "Αιρεσιάρχη Πάπα", Αλλά φρόντιζαν στην προσωπική βελτίωσή τους με έργα μετανοίας και αγάπης!
  Είναι "τέχνασμα του παμπόνηρου - "ταγκαλάκι" - κατά τον Άγιο Παίσιο, για να μας αποπροσανατολίσει από τις δικές μας αδυναμίες, πάθη και ελατώματα μας στέφει προς τα των Οικουμενιστών!
  Έρρωσθε & γρηγορείτε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com