Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017

Καταδικάζει τη γιόγκα η Αρχιεπισκοπή Κρήτης

neakriti-news-image.jpg

Την έκδηλη ανησυχία της σχετικά με επικείμενη ομιλία για το θέμα της γιόγκα εκφράζει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης.
Στην ομιλία που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Ηράκλειο η γιόγκα παρουσιάζεται ως «επιστήμη της ζωής».
Από την πλευρά της όμως η Αρχιεπισκοπή Κρήτης με «πνεύμα στοργικής αγάπης», όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, επιθυμεί να ενημερώσει το λαό του νησιού ότι ενώ η γιόγκα παρουσιάζεται ως γυμναστική είναι εμποτισμένη με ινδουιστικές φιλοσοφίες. Μάλιστα αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο στη θρησκεία του ινδουισμού. Επισημαίνεται δε στην ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής ότι οι υποτιθέμενοι νόμοι της γιόγκα είναι μη επιστημονικοί και σε κάθε περίπτωση «πλήρως ασυμβίβαστοι με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη».

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση:
Μετά τα Φρικτά Πάθη τής Μεγάλης Εβδομάδος τού Κυρίου και Θεού μας, πού εζήσαμε και διανύοντας την Αναστάσιμη χαρά και το άνοιγμα τής οδού από τον Θάνατον εις την Αιώνιον Ζωήν και Χαρά, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης απευθύνεται με όλη της την αγάπη και τον σεβασμό εις το πρόσωπον τον Ορθοδόξων Χριστιανών μας, όχι διά να περιορίσει την ελευθερίαν, η οποία είναι δώρο τής αγάπης τού Θεού στον άνθρωπο, αλλά μόνον να εκφράσει με πνεύμα στοργικής αγάπης την ανησυχίαν της και να ενημερώσει σχετικά με την ομιλία στην αίθουσα Ανδρόγεω στο Ηράκλειο, το προσεχές Σάββατο 22 Απριλίου 2017, με θέμα «Γιόγκα: Η επιστήμη τής ζωής» τής Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι.
Αρχικώς, η Ιερά Αρχιεπισκοπή, με πλήρη σεβασμό προς όσους καλοπροαίρετα επιλέγουν την Γιόγκα ως γυμναστική, διευκρινίζει ότι η "Γιόγκα", αν και συνήθως παρουσιάζεται με την μορφή τής καθαρά γυμναστικής άσκησης, όμως είναι εμποτισμένη με Ινδουιστικές Φιλοσοφίες, και μάλιστα αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο τής θρησκείας τού Ινδουισμού (σύμφωνα με τα ιερά κείμενα των ίδιων των Ινδουιστών, όπως η Μπαγκαβίτ Γκιτά).
Στο Δυτικό κόσμο, παρουσιάζεται με ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων για όλα σχεδόν ενδιαφέροντα τού σύγχρονου δυτικού ανθρώπου.  Για την εξέλιξη τού ασκούμενου σέ δήθεν υποτιθέμενα «ανώτερα επίπεδα» τής Γιόγκα, απαραίτητος είναι ο Διαλογισμός, ακόμη και η καθοδήγηση και εξάρτηση από φωτισμένο διδάσκαλο, τον γκουρού.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση τής εν λόγω ομιλίας, όπως συχνά συμβαίνει για λόγους διεισδύσεως σέ κοινωνικούς κύκλους, η γιόγκα παρουσιάζεται ως υποτιθέμενη επιστήμη, όπως δηλώνεται και από τον τίτλο τής ομιλίας.
Ωστόσο, παρόλο πού και η ίδια η ομιλήτρια αναφέρει σέ βιβλίο της «η Γιόγκα δεν είναι θρησκεία, είναι επιστήμη…», το επίσημο περιοδικό «Γιόγκα» τού κέντρου «ΣΑΤΥΑΝΑΝΤΑΣΡΑΜ» εις την Ελλάδα, στο οποίο ανήκει και από το οποίο έρχεται στον Τόπο μας, η ομιλήτρια αυτή, αποκαλύπτει ότι «οι διάφορες τεχνικές της Γιόγκα αποσκοπούν στην αλλαγή ολόκληρου τού τρόπου ζωής τού ανθρώπου και εξάρτησής του από τούς νόμους τού κάρμα και τής μετενσάρκωσης», νόμοι δε σαφώς μη επιστημονικοί και πλήρως ασυμβίβαστοι με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη και Ζωή μας, καθώς η θεόπνευστος Άγια Γραφή, αναφέρει ότι «απόκειται τοις ανθρώποις απαξ (=μια φορά) αποθανειν (Ἑβρ. Θ΄, 27).
Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να μην έχει θρησκευτικό χαρακτήρα η γιόγκα και να είναι επιστήμη;
Επιπλέον, στο βιβλίο της η ίδια η κ. Σιβαμούρτι Σαρασουάτι, φθάνει στο, πέραν από κάθε λογική,  σημείο να γράφει: «Οι πρακτικές τής Γιόγκα σάς φέρνουν πιο κοντά στην καρδιά τής δικής σας θρησκείας…», αλλοιώνοντας την χριστιανική συνείδηση όσων από τούς οπαδούς τής οργάνωσης ενστερνίζονται τίς θέσεις αυτές.
Τέλος, επισημαίνεται ότι η παραπάνω φιλοϊνδουϊστική οργάνωση συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών πού θεωρούνται ως ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη Πίστη (Ζ΄ Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη για τις αιρέσεις και τίς παραθρησκείες, αρ. 173, 193, 331).
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, περιοριζόμενη στα ανωτέρω και μόνο, στους δύσκολους καιρούς πού ζούμε, εφιστά την προσοχή όλων όσων επιθυμούν. Εμείς, ως Ελληνικός Ορθόδοξος λαός, χρειαζόμαστε σήμερα, περισσότερον παρά ποτέ άλλοτε, τίς ρίζες  μας, να ανακαλύψουμε την ταυτότητα, τον Πολιτισμό και τίς Παραδόσεις μας, πού δεν έχουν καμμιά σχέση με καμιά Ανατολική Θρησκεία.
Χριστός Ανέστη!

5 σχόλια :

 1. Σε μερικά Δημοτικά Σχολεία, σύλλογοι γονέων διδάσκουν γιόγκα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και το μεγάλο Σάββατο μπορεί και να πήγαν να μεταλάβουν .
   Αυτή είναι η κατάσταση !!!!!!!!!!!!!
   Ένας κόσμος ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΔΙΆΦΟΡΟΣ!!!! ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΚΑΤΗΧΗΤΟΣ!!!!!!
   ΜΕ ΤΑ ΜΥΑΛΆ ΠΑΝΩ ΑΠΌ ΤΟ ΚΕΦΆΛΙ!!!!!!!!!!

   Διαγραφή
 2. Εντάξει με τη Γιόγκα αλλά με τον Οικουμενισμό, τι γίνεται; Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης και οι συν αυτώ, θεωρούν τους παπικούς και προτεστάντες, εκκλησίες με μυστήρια και το λένε πλέων και φανερά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Να θυμίσω μόνο στην οικουμενιστική Αρχιεπισκοπή Κρήτης, ότι στην Ασίζη ο Βαρθολομαίος άναψε κεράκι στο ίδιο οικουμενιστικό μανουάλι με τους Βουδιστές. Τι να σημαίνει άραγε αυτό ?

  Ας απαντήσουν πρώτα σε αυτό οι οικουμενιστές "πατέρες" της Κρήτης και μετά ας διαμαρτυρηθούν για τη γιόγκα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μπα! γιατί την καταδικάζουν; Ο ινδουισμός δεν είναι "αδελφή εκκλησία"; Αρχίσαμε τις διακρίσεις τώρα; Και η "αγάπη"; που την βάζετε, ωρέ κοπέλια, την "αγάπη";

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com