Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017

Κλήθηκε για εξηγήσεις από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ο ιερέας που άναψε φωτιά στην Αγία Τράπεζα

fotia.jpg

Σε απολογία κάλεσε η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης τον κληρικό που το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου άναψε φωτιά με οινόπνευμα πάνω στην Αγία Τράπεζα του Ι.Ν. Προφήτη Ηλία άνω πόλεως προκειμένου να μεταλαμπαδεύσει το Άγιο Φως στους πιστούς.
Το ανακοινωθέν της Μητροπόλεως:
Ἐπειδὴ κατὰ τὴν τελετὴ τῆς Ἀναστάσεως τὸ Μέγα Σάββατο 15-4-2017 στὸν ἱερὸ Ναὸ ἁγίου Προφήτου Ἠλία ἄνω πόλεως τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἕνας κληρικὸς ἐφημέριος τοῦ ἐν λόγῳ ἱεροῦ Ναοῦ, κατὰ τὴν μετάδοση πρὸς τοὺς πιστοὺς τοῦ ἁγίου Φωτὸς προέβη σὲ ἐνέργεια ἀήθη καὶ ἀπάδουσα στὴν Ὀρθόδοξη Λειτουργικὴ Παράδοση τῆς ἁγίας μας Ἐκκλησίας, ὅπως αὐτὴ ἀναμεταδόθηκε ἀπὸ τὰ ἠλεκτρονικὰ μέσα ἐνημερώσεως, ἡ Ἱερὰ Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ἀνακοινώνει τὰ παρακάτω:
«Χθὲς 18-4-2017 ὁ ἐν λόγῳ κληρικὸς ἐκλήθη σὲ ἀπολογία ἐνώπιον τῆς προϊσταμένης του Ἐκκλησιαστικῆς Ἀρχῆς καὶ ἐνυπογράφως ἐδήλωσε ὑπευθύνως πρὸς τὸν Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ἄνθιμο ὅτι ἀντελήφθη τὸ σφάλμα του καὶ ἐζήτησε συγγνώμη ἐκφράζοντας τὴν βαθειὰ λύπη του γιὰ τὸ λάθος ποὺ ἔπραξε καὶ ἐξ αἰτίας τοῦ ὁποίου προβληματίσθηκαν καὶ ἐσκανδαλίσθηκαν κληρικοὶ καὶ λαϊκοί.
Ἀνέφερε ἐπίσης ὅτι ἡ ἐνέργειά του αὐτὴ ἔγινε ἀπὸ ὑπερβάλλοντα χριστιανικὸ ζῆλο καὶ δὲν ἐμπεριεῖχε δόλο ἢ ὅποιοδήποτε οἰκονομικὸ ἢ ἄλλο συμφέρον, οὔτε ἔγινε γιὰ λόγους ἐντυπωσιασμοῦ.
Στὴ συνέχεια ὑπεσχέθη ὅτι στὸ μέλλον οὐδέποτε θὰ ἐπαναληφθῇ κάτι τὸ παρόμοιο. Κατόπιν τούτου καὶ ἐφ’ ὅσον ἐδόθησαν οἱ συγκεκριμένες συνεξηγήσεις ἡ Ἱερὰ Μητρόπολη Θεσσαλονίκης θεωρεῖ ὅτι τὸ ζήτημα εἶναι ὁριστικῶς λῆξαν. «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ».

6 σχόλια :

 1. Τόσο χρόνια το κάνει (τουλάχιστον 2-3), τώρα που πήρε αρνητική δημοσιότητα θιχτήκατε εκεί στη μητρόπολη; Δε το είχατε πάρει χαμπάρι να τον κάλέσετε για εξηγήσεις;
  Εκκλησία των ΜΜΕ γίνατε στη βογατσικού.

  Το ότι ακολουθίες δε τελούνται στο ναό δε το ξέρετε; Πρέπει και αυτό να γίνει θέμα στο ιντερνέτ για κάνετε κάτι;

  Χαράλαμπος εκ Θεσσαλονίκης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει το γραφείο τύπου της μητρόπολης Θεσσαλονίκης μέσω της ιστοσελίδας της ή του μηνιαίου περιοδικού ΕΥΛΟΓΙΑ ή σε press conference ή με δημοσίευση στον τύπο ή με όλα τα παραπάνω μέσα δημοσιότητος και ενημερώσεως της κοινής γνώμης είναι πάρα πολλά:

  -Το κείμενο της απολογίας θα ανέβει στην Δι@ύγεια;

  -Η δήλωση μετανοίας θα δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο;

  -Η υπόσχεση ότι δεν θα το ξανακάνει στο μέλλον δώθηκε με όρκο; φίλησε σταυρό; το έγραψε εκατό φορές στον πίνακα ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΩ;

  -υπάρχει σχεδιασμός για ψυχιατρική γνωμάτευση με το ερώτημα της ικανότητος να εκτελεί τα καθήκοντα του προϊσταμένου ιερού ναού, εφόσον απέδειξε ότι το ιερότερο σημείο του ιερού βήματος του ιερού ναού την αγία τράπεζα την θεωρεί παιχνίδι και μπορεί να βάζει φωτιές;

  -είχε άδεια από την πυροσβεστική να ανάψει φωτιά μέσα σε χώρο συνάθροισης ανθρώπων; ήταν ενημερωμένο το πυροσβεστικό σώμα της περιφερείας; είχε δώσει έγκριση; γιατί;

  -Η ζωή των ανθρώπων τέθηκε σε κίνδυνο; έγινε εν γνώση ή εν αγνοία τους;

  -οι παρευρισκόμενοι αντιλήφθηκαν κίνδυνο είτε κατα το άναμα είτε κατά την καύση είτα κατά το σβύσιμο της φωτιάς;

  -η αρχαιολογική υπηρεσία ενημερώθηκε για την αλλαγή χρήσης του βυζαντινού ναού; μήπως ερευνά την πιθανότητα να ζητήσει την επιστροφή του βυζαντινού ναού στην κυριότητά της για να το προφυλάξει από τις φθορές της κακηχρησίας; η σχεδιαζόμενη οριστική παραχώρηση της ροτόντα στην μητρόπολη μήπως θα σταματήσει οριστικά εξαιτίας αυτού του γεγονότος;

  -το σωματείο ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης δέχτηκε την απολογία του ιερουργούντος λειτουργού για την παραποίηση του αρχαιοπρεπούς ύμνου δεύτε λάβετε φως; ποια ποινή θα του επιβάλλει; είναι αρκετή;

  -το λαϊκό δικαστήριο συμφωνεί με την απόφαση των κληρικών; κλονίστηκε η έξωθεν καλή μαρτυρία;

  -ο σύλλογος κληρικών τι ανακοίνωση έβγαλε;

  Αληθώς ανέστη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ......Πήρανε τις στάχτες από την φωτιά στην Αγία Τράπεζα και τις έριξαν στα μάτια του κόσμου....Ρε ουστ!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δόξα τω Θεώ που έγινε έτσι το γεγονός αυτό, γιατί, δεν μπορεί βρε άνθρωπε, τόση αδικία να μην σκάσει ο διάβολος, ο οποίος, αφού το χρησιμοποιήσει, ξεμπροστιάζει και διαπομπεύει τα υποχείριό του για να έχει διπλό κέρδος, και από τον διαβολέα και από τον διαβληθέντα.
  Ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αγαπάει και τον νοικοκύρη, λέει ο λαός.
  Και νά που έγινε και εκτέθηκε ο περίεργος της υπόθεσης. Τόσο κραυγαλέα μάλιστα, που και η ίδια η Μητρόπολη δεν το αντέχει (μάλλον).

  Χριστός Ανέστη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΕΙΚΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΑΔΙΚΗΜΑ.

  ΟΛΗ ΤΗΣ ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΕΞΑΝΤΛΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ Π. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΖΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ Π. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΕΠΕΙΔΗ ΓΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com