Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017

Αρχιμ. Σωφρόνιος (Έσσεξ), Ορθόδοξη Εκκλησία και Οικουμενισμός

σωφρονιος.jpg
«Η Ορθόδοξη Εκκλησία διακρίνεται από όλες τις άλλες εκκλησίες σε τρία επίπεδα, γιατί:
α) μόνη αυτή αληθεύει πλήρως στην θεολογία της,
β) μόνη αυτή γνωρίζει το μυστήριο της χάριτος, της αγίας ζωής, και διαφυλάσσει στην πληρότητα τη θεία χάρη, και
γ) είναι η αρχαιότερη, η θεμελιώδης, η βασική, από την οποία αποσχίσθησαν κατά καιρούς μεγαλύτερα ή μικρότερα τμήματα.
Μια σημαντική μερίδα του χριστιανικού κόσμου κλίνει σήμερα να αποδεχθεί μια από τις πιο επικίνδυνες αιρέσεις [ενν. τον οικουμενισμό]… ότι δήθεν… πολλές από τις εκκλησίες που αποκαλούνται χριστιανικές, έχουν ίση χάρη, και γι’ αυτό οφείλει να επέλθει η ένωση των εκκλησιών με βάση κάποιον κοινό για όλες παρονομαστή… σε μια παγκόσμια και αποστολική Εκκλησία.
Εσείς να μη πλανηθείτε με όλα αυτά, αλλά να πιστεύετε ακράδαντα με την καρδιά και με το νου ότι υπάρχει πάνω στη γη εκείνη η Μία, Μοναδική και Αληθινή Εκκλησία που ίδρυσε ο Κύριος. Η Εκκλησία αυτή διατηρεί αλώβητη και ακέραιη την διδασκαλία του Χριστού, κατέχει το πλήρωμα της γνώσεως και της χάριτος και είναι αλάθητη.
Στον ρωμαιοκαθολικισμό υπάρχουν πολλά βασικά σφάλματα, τόσο από δογματικής απόψεως, όσο και από πλευράς πνευματικής ζωής.»
Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου, Αγώνας θεογνωσίας. Έκδοση Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας 2006, σελ. 110, 160, 161, 176.

3 σχόλια :

 1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΟΤΙ Ο Π. ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΕΝΤΟΝΑ ΑΝΤΙΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Elder Sophrony said also in this book, which is not here presented - with intention I suppose - the following: "[...]All the other Churches, however, do have grace because of their faith in Christ, but not in its fulness.[...]"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πού τον βλέπετε τον αντιοικουμενισμό;
  Δεν τις ονομάζει ξεκάθαρα αιρέσεις.
  Τί θα πεί "μόνη αυτή αληθεύει πλήρως στην θεολογία της";
  Γιατί δεν λέει ότι οι άλλες δεν είναι κάν χριστιανοί, αφού βρίζουν τα πρόσωπα του Χριστού της Παναγίας των αγίων, βλασφημούν τις εικόνες...και τόοοοσα άλλα σιχαμερά.

  λέει "Στον ρωμαιοκαθολικισμό υπάρχουν πολλά βασικά σφάλματα, τόσο από δογματικής απόψεως, όσο και από πλευράς πνευματικής ζωής."
  Δηλ. δεν είναι αίρεση; έτσι δίνει την εντύπωση ότι δεν σφάλλει εξ ολοκλήρου! ΜΟυ θυμίζει έναν ιερομόναχο από γνωστό μεγάλο Μοναστήρι του Αγ. Όρους που είπε σε κήρυγμά του (δεν το έχει αναιρέσει ακόμη, παρόλο που του επέδωσα αντιρρητική επιστολή) ότι Οι Ρωμαιοκαθολικοί (δεν τους αποκάλεσε παπικούς) βρίσκονται στο δόγμα πιο κοντά σε μας τους Ορθοδόξους από όλες τις άλλες ομολογίες. ΧΑΧΑ, τι γελοίο... δηλ. έχουν λίγη χάρη κι αυτοί.
  Είναι δυνατόν να βρίζεις την Παναγία (μαριόλατρεία, όχι αειπαρθενος κλπ.) και να έρχεται η Χάρις του Θεού και να αναπαύεται σε σένα. Αμ, το αλάθητο;
  Αφού ο Θεός υπερηφάνοις αντιτάσσεται, ταπεινοίς δίδωσι χάριν, πώς γίνεται να έχουν λίγη Χάρη;
  Βρε δεν θα μας τρελάνετε εσείς. Θα σας μωράνει ο Θεός!

  Χριστός Ανέστη

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com